Novo Beroševo priopćenje: Pitanje Cijepise su podignuli na raznu nacionalnog problema

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

MINISTARSTVO zdravstva poslalo je novo priopćenje o cijepljenju u Hrvatskoj. 

"Cijeli zdravstveni sustav prilagođen je provedbi programa cijepljenja građana Hrvatske kao najučinkovitije zaštite od bolesti COVID-19. Hrvatska Vlada osigurala je dovoljne količine cjepiva da se mogu cijepiti protiv bolesti COVID-19 svi punoljetni građani Republike Hrvatske koji to žele, a zdravstveni sustav organizacijski je prilagođen provedbi aktualnog cilja - cijepljenju više od polovine pučanstva do kraja lipnja. U provedbi programa cijepljena aktivno sudjeluju svi zdravstveni djelatnici u cijeloj zemlji, od liječnika obiteljske medicine do svih raspoloživih bolničkih liječnika, kao i privatni zdravstveni djelatnici u mreži javne zdravstvene službe te liječnici i djelatnici iz sastava Hrvatske vojske. U provedbu cijepljenja na posebno organiziranim mjestima za masovno cijepljenje građana uključeni su i pripadnici Hrvatskog Crvenog križa.

Prije više od godinu dana proglasili smo epidemiju bolesti COVID-19, ušli u bitku s vrlo opasnim virusom koji je u potpunosti promijenio dotadašnji način života i rada u cijelom svijetu. Naše zdravstvo reorganizirali smo i prilagodi potrebama  borbe s COVID-om - 19 i učinkovitoj zaštiti života i zdravlja građana, posebno bolnički sustav u kojem duže od godinu dana skrbimo o najteže oboljelima", kaže ministar zdravstva Vili Beroš i ističe: "Sad je cijepljenje najvažniji korak u zaštiti života i zdravlja građana i odlučni smo ga provesti, jer o tome ovisi uspjeh nadolazeće turističke sezone i povratak normalnijem životu i radu.

Ministarstvo zdravstva još jednom želi, u cilju cjelovitog informiranja građana i ukupne hrvatske javnosti, naglasiti da su jasno utvrđeni svi koraci koji građanima stoje na raspolaganju u cilju ostvarivanja njihovog prava na cijepljenje protiv bolesti COVID-19. U javnosti su u posljednje vrijeme, zahvaljujući raznim parcijalnim informacijama i dezinformacijama, hrvatski građani dovedeni u situaciju da više ne znaju što jest, a što nije, pa je potrebno ponoviti da se svi građani, koji se žele cijepiti, mogu prijaviti kod svojih liječnika obiteljske medicine, telefonskim putem pozivnom centru na broj 0800 0011 ili u županijskim zavodima za javno zdravstvo, prijavom elektroničkim putem izravno na platformu cijepise.zdravlje.hr, a uskoro i putem sustava e-Građani. Dakle, otvoreni su svi kanali za prijave, a ove informacije građani mogu pronaći i na mrežnim stranicama Vlade RH www.koronavirus.hr, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te županijskih Zavoda za javno zdravstvo. 

"U javnosti je podignuto na razinu nacionalnog problema, a riječ je o samo jednom od kanala"

Pitanje funkcioniranja platforme u javnosti je podignuto na razinu nacionalnog problema, a riječ je o samo jednom od kanala prijave i evidentiranja zainteresiranih građana za cijepljenje", kaže Beroš i nastavlja: "Platforma radi i odgovorit će svojim zadacima, posebno u trećoj fazi cijepljenja kada u sljedeća dva mjeseca trebamo cijepiti sve punoljetne građane koji nisu obuhvaćeni prioritetnim skupinama.
Sva cijepljenja bit će i ubuduće obavljana, kao i do sada, u svim sastavnicama zdravstvenog sustava, počevši od liječnika obiteljske medicine, kojih je u Hrvatskoj više od 2.200, potom na mjestima koje organiziraju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, županijski zavodi za javno zdravstvo i zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Isto tako, prema potrebama, organizirat će se i dodatna mjesta za masovno cijepljenje.

U provedbi programa cijepljena dužni su sudjelovati svi zdravstveni djelatnici bez iznimke temeljem Odluke o posebnoj sigurnosnoj mjeri obveznog sudjelovanja zdravstvenih  ustanova i njihovih radnika te privatnih zdravstvenih radnika u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19, te Odluke o imenovanju odgovornih osoba za organizaciju provođenja cijepljenja na područjima jedinica područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba i određivanju odgovornih osoba u zdravstvenim ustanovama za osiguranje potrebnog broja radnika u provođenju cijepljenja.

Svima je danas teško u ovoj situaciji, ponajprije zdravstvenim djelatnicima. Ali je najveći teret u proteklih godinu dana bio na liječnicima i zdravstvenom osoblju u COVID-19 bolnicama koji danonoćno skrbe o najtežim bolesnicima u zaštitnim odijelima, pod maskama, u višesatnim smjenama bez prekida. Ako je ikome teško, onda je to njima i zato svi mi ostali moramo preuzeti na sebe svoj dio odgovornosti", naglašava ministar Beroš.

"Građanima Republike Hrvatske na raspolaganju su dovoljne količine cjepiva koja su registrirana u svim zemljama Europske unije. Sva cjepiva, odobrena od europske agencije EMA i hrvatskog HALMED-a, dokazano su učinkovita i kod svih je razina zabilježenih nuspojava u okvirima deklariranih. Gdje god bude moguće, građani će birati vrstu cjepiva kojim se žele cijepiti.

"Pozivam medije da istinitim i cjelovitim informiranjem doprinesu zajedničkom uspjehu cijepljenja"

Svi dionici programa cijepljenja dužni su u najkraćem roku unijeti u centralni e-Cijepni karton Republike Hrvatske e-CIJEPIH sve građane koji su cijepljeni jer je to uvjet za potpunu funkcionalnost svih dijelova digitalnog sustava, te za izdavanje Digitalnih zelenih certifikata za hrvatske građane. Svi oni koji su do sada cijepili građane, a iz bilo kojeg razloga još uvijek nisu sve cijepljene osobe upisali u registar, prema zahtjevu ministra zdravstva, dužni su to učiniti u najkraćem roku.

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao nositelji programa cijepljenja, pozivaju sve građane da se prijavljuju za cijepljenja na sve dostupne načine o kojima informacije u svakom trenutku mogu naći na mrežnim stranicama Vlade, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pozivam građane da se odazovu na cijepljenja kada im se dodijele termini, kao i sve zdravstvene djelatnike da odgovorno obavljaju  zadatke u programu cijepljenja. Isto tako, pozivam medije da istinitim i cjelovitim informiranjem doprinesu zajedničkom uspjehu cijepljenja jer bez zajedništva svih nema ostvarenja tog cilja", kaže Vili Beroš i naglašava: "Hrvatska Vlada, Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i sve sastavnice zdravstvenog sustava odlučne su da provedu ovaj cilj od nacionalnog značaja. Vjerujem da u tome imamo punu potporu hrvatskih građana, jer je cijepljenje za naše zajedničko dobro", stoji u priopćenju.
 

Pročitajte više