Beroš šalje inspekciju u KBC Rijeku jer su ženu na pobačaj slali u Sloveniju

Screenshot. Provjereno

JUČERAŠNJE Provjereno otkrilo je priču iz riječkog KBC-a. Reagirao je i ministar Vili Beroš i u bolnicu šalje inspekciju.

>> Ženu u Rijeci poslali kući: Rekli su mi da će beba biti mrtva, da rodim u Sloveniji

U šestom mjesecu, kako se činilo, uredne trudnoće, mladi par doznao je najgoru vijest. Beba neće preživjeti zbog teške malformacije glave, a nakon dijagnoze liječnici u KBC-u Rijeka su ih poslali kući uz usmenu uputu da čekaju termin porođaja ili da pobačaj u 22. tjednu trudnoće obave u Sloveniji, jer u Hrvatskoj to nije legalno - što nije točno.

Sve su na kraju obavili u zagrebačkoj Petrovoj bolnici. Slučaj istražuje i inspekcija Ministarstva zdravstva, a ministar za Dnevnik Nove TV kaže da šalje inspekciju u Rijeku.

"U prvom redu isprika obitelji na tom događanju i zahvala liječnicima u Zagrebu koji su sukladno pravilima struke i zakonu omogućili prekid trudnoće. Potpuno je jasno da u onim slučajevima kada je riječ o anomaliji ploda može se izvršiti prekid trudnoće iznad dobi od 10 tjedana, stoga mi nije jasno zašto nije došlo do takvog redoslijeda zbivanja i u Rijeci", izjavio je ministar Vili Beroš. 

Obitelj traži odgovore, ne žele nikoga razapeti, ali ovo je slučaj za koji na prvu nitko nema objašnjenja. 

"U ponedjeljak će zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva utvrditi što se dolje dešavalo. Zakon i stručno postupanje je jasno, mogućnost takvog zahvata u RH postoji i to je učinjeno, ali mi nije jasno zašto je došlo do ovakvog događaja, istražit ćemo", napomenuo je ministar. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više