Besramno iskorištavaju studente za potporu plagijatoru Barišiću

Foto: Hina

PAVO Barišić je dokazani plagijator, ali izgleda da ta činjenica ne može pokolebati neke od njegovih vjernih fanova.

Unatoč svim aferama, svim napisima u medijima i izjavama stručnjaka, izgleda da Barišić, iako je teško povrijedio struku, još uvijek ima podršku dijela javnosti u Hrvatskoj. Pojedini studenti osječkog i splitskog Sveučilišta odlučili su napisati pismo premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu.

Pismo potpore

U tom patetičnom pismu, studenti su izrazili svoju potporu plagijatoru Barišiću koji je po njihovom stručnom mišljenju bio korektan profesor te je pridonio razvoju osječke Kulturologije i splitskom i osječkom Odsjeku za filozofiju. I onda su se potpisali, njih 68-ero.

Između ostalog, u lovorovim vijencima nekih splitskih i osječkih studenata, našle su se pohvale na račun njegovog doprinosa koji se očitovao u održavanju nastave, pa zatim komplimenti na račun "nesebičnog prenošenja brojnih znanja".

Ili, ovo je možda dosad najbolji pokušaj obrane ministrovog poljuljanog integriteta; zahvalni studenti su važno napomenuli kako se "profesorov rad odlikovao odgovornošću u održavanju predavanja i konzultacija".

Pomalo je tužno vidjeti kako studenti, u nedostatku drugih Barišićevih vrlina, uopće ne navode njegove konkretne zasluge, osim onih u "održavanju predavanja i konzultacija".

"Održavanje nastave i konzultacija" ulazi u opis posla svakog profesora koji predaje na fakultetu.

Mada, mora se priznati kako je je profesor Barišić bio posebno marljiv u obavljanju svog poziva jer je predavao 19 kolegija na čak četiri domaća sveučilišta, prenosi MojFaks.

U pismu premijeru piše i kako su "zahvaljujući njegovu angažmanu, splitsko i osječko sveučilište iznjedrili su brojne mlade znanstvenike", iako ne navode tko su ti mladi znanstvenici i koja su njihova postignuća.

Neželjena pošta

Međutim, problem ovog pisma nije u neutemeljenoj patetici. Problem je sam njegov nastanak i distribucija.

Bivši student s osječke Kulturologije, kojoj je plagijator doprinio, kaže da je dobio ovo pismo koje je zapravo lančana poruka koja sadrži unaprijed generiran sadržaj za kopiranje i povratno slanje kako bi osoba koja je primila mail potvrdila da daje potporu ministru Barišiću.

"Uključen sam u lančanu poruku elektroničke pošte u kojoj osobe koje nikad nisam vidio u životu traže od mene da potpišem pismo podrške za profesora kojeg sam vidio jednom u životu na ispitu. U toj poruci poslanoj na 160 e-mail adresa stoji pismo i dio koji se praktički treba napraviti copy/paste kako bi se dala podrška profesoru Barišiću", izjavio je student za MojFaks.

Sadržaj lančanog maila koji je kružio glasi: "Suglasna/an sam sa sadržajem pisma podrške prof. dr. sc. Pavi Barišiću i supotpisujem ga, ime i prezime, sastavnica sveučilišta, sveučilište i akademska godina u kojoj ste upisali studij".

"Molim vas, maknite me s ove liste"

Isti student je izjavio kako mu se čini da je mailova bilo više jer je na ovaj mail odgovorilo samo nekoliko ljudi, dok je na objavljenoj listi čak 68 imena podrške.

Također, kaže kako je zanimljivo što su neki od primatelja koji su prisilno uključeni u ovu "spammersku akciju" odavno završili svoje obrazovanje, uključujući i njega.

Navodi i kako su neki od komentara na mail bili ovakvog tipa: "Boli me briga za Pavu Barišića, ionako radim u Irskoj", "Kako ste uopće došli do moje mail adrese?" ili "Molim vas, maknite me s ove liste".

Takvi komentari ukazuju kako je ovakav način prikupljanja mail adresa na koje je odaslano sporno pismo, u najmanju ruku, diskutabilan.

 

Pročitajte više