Beštek: Novinari su glavni krivci za Kirinovu smjenu i za to što je Markač u zatvoru

DARKO BEŠTEK, savjetnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na proslavi 18 godišnjice HVIDRE Virovitičko-podravske županije obratio se novinarima nimalo ugodnim riječnikom. Naime, Beštek je prozvao novinare da su upravo oni glavni krivci zbog kojih je nakon afere Božićni lov s mjesta ministra smijenjen današnji gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, a general Mladen Markač završio u zatvoru. "Medijima je smetalo što je čovjek došao u Viroviticu u lov, a imao je na to pravo. Trebalo ga je pustiti da lovi, da se malo odmori, a ne onako ga napasti. Trebalo mu je zbog toga progledati kroz prste. Sada je zbog vas u zatvoru u Haagu. Trebate se zbog svega što se dogodilo osjećati krivima, jer ste vi glavni krivci. Ja sam vam zbog toga oprostio, ali sumnjam da će to i naši generali", kazao je Beštek prisutnim novinarima.

Novinari medijskih kuća na području Virovitičko-podravske županije netom prije održanog govora primili su zahvalnice za medijsko praćenje i profesionalan pristup problematici ratnih vojnih invalida, iako na današnoj proslavi nitko osim novinara nije dobio nikakve zahvalnice, piše Virovitica.net.

Križić: Beštek je govorio u vlastito ime, a ne u ime ministarstva niti nas branitelja invalida

Nakon što je prije sedam mjeseci za predsjednika HVIDRE izabran Nenad Križić, HVIDRA odlično surađuje s novinarima, što očito smeta bivšem predsjedniku Bešteku. Dobar dio novinara napustio je skup dok su ostali bili spremni vratiti zahvalnicu.

Predsjednik HVIDRE ispričao se novinarima riječima: "Iznenađen sam nastupom izaslanika Bešteka i ne dijelim njegovo mišljenje. Vjerujem da je govorio isključivo u vlastito ime, a ne u ime ministarstva niti nas branitelja invalida".

Beštek, koji je devedesetpostotni invalid Domovinskog rata, bivšem ministru branitelja Ivici Pančiću je demonstrativno vratio protezu jer je optužen da je stekao pravo koje nije imao. Naime, 2006. godine pravomoćnom presudom dokazano je drugačije, a Beštek je morao državi vratiti više od 100.000 kuna koje je godinama primao na ime troškova na tuđu njegu. Tadašnja ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Jadranka Kosor poručila je da je odluka suda za Ministarstvo obvezujuća te da zakon mora biti jednak za sve. Čim je dobio sudsko rješenje, Beštek je ministrici ponudio ostavku. Beštek je ponovo imenovan savjetnikom te tu dužnost obavlja i danas.

Podsjetimo, za Božić 2007. godine Index je otkrio ekskluzivne fotografije na kojima Mladen Markač, koji je tada početak suđenja "za zločine protiv čovječnosti i za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, bezobzirnog razaranja naselja i pljačke imovine srpskih civila", očekivao u kućnom pritvoru te je sudeći prema fotografijama prekršio pravila haškog suda o ograničavanju kretanja, jer se nije smio udaljavati iz mjesta stanovanja.

Pročitajte više