Beus očitao lekciju MOST-u, Šimić poručuje: "Mi nismo mali uhljebnici"

Screenshot: HRT

DVA su mjeseca do izbora. U petak se raspušta Sabor, u nedjelju će Andrej Plenković biti potvrđen za predsjednika HDZ-a, a SDP je izabrao partnere za Narodnu koaliciju. Pred strankama je mjesec dana priprema do početka kampanje.

Aktualna politička situacija bila je tema emisije Hrvatskog radija "U mreži Prvog" s gostima Goranom Beusom Richemberghom (HNS), Ivanom Lovrinovićem (Promijenimo Hrvatsku) i Miroslavom Šimićem (Most).

"Mislim da je vrijeme da se počnu donositi dugoročne odluke i svi koji se vole nazivati nepristranima kao i tzv. protestni glasači trebali bi razmiliti - je li ovo situacija u kojoj se treba tako luksuzno ponašati ili se treba opredijeliti", rekao je Beus Richtembergh. Smatra da treba birati koncept koji više neće dovoditi do eksperimenata te birati rješenje koje će biti funkcionalno, koje je provjereno i "koje garantiraju određeni ljudi".

"Mi smo mlada stranka, ali ako ne nađemo srodnu dušu na hrvatskom političkom tržištu, spremni smo i samostalno nastupiti", rekao je Lovrinović. S Mostom naprosto ne možemo ići jer je pokazao da je odustao od onog što je obećao građanima, naglasio je. Kao potencijalne partnere vidi stranke i udruge koji se nalaze u političkom centru, a organizacijski će nastupiti kao što je nastupio i Most. "Želimo okupljati ljude koji imaju znanja i potencijala, ozbiljnosti i stabilnosti, ne treba nam još jedan eksperimet", rekao je Lovrinović.

"Kampanja se u Saboru vodi non-stop, od trenutka kad se proglasi novi saziv, ali puno je lošije ako se ne nalazimo i ne raspravljamo. Most se cijelo vrijeme zauzimao da Sabor treba normalno raditi, iako tako ipak neće biti", naglasio je Šimić. "Očekujemo da će Most biti snaga o kojoj će ovisiti sastavljanje i buduće hrvatske vlade, ali moram reći da mi je i žao što ćemo na jesen morati ponovno birati između SDP-a i HDZ-a jer se ustoličio stav da su te dvije stranke neminovnost za hrvatsku političku scenu, što nije dobro", kaže Šimić.

"Tvrditi da Most nije bio korektivni faktor nema veze sa zdravom logikom jer smo upravo to bili. Idemo na izbore u rujnu, a mogli smo kao i mnoge druge male uhljebničke stranke sjediti u Saboru i praviti se da se ništa ne događa - Most se usudio postaviti drugačije", kazao je Šimić.

"Ljudi iz Mosta računaju na kratku pamet birača – govoriti danas da je duopol nešto što može razriješiti samo Most – pa imali su zlatnu priliku, a dogodilo se suprotno, doveli su Oreškovića i iznevjerili birače", podsjetio je Beus.

Pročitajte više