Bez javnog natječaja do 10 milijuna kuna: Sanader i Kalmetin pulen ugurali Fimi-mediju u HAC

TEK KOJI tjedan nakon famoznog sastanka Ive Sanadera i šefova državnih tvrtki, Fimi-media dobila je svoj prvi ugovor s Hrvatskim autocestama. Bez javnog natječaja. Tvrtka Nevenke Jurak tada je dobila 160 tisuća kuna za "organizaciju i realizaciju svečanog eventa za najsigurniji tunel u Europi". Bio je to samo početak unosne suradnje HAC-a i Fimi-medije, u kojoj je tvrtka Nevenke Jurak dosad zaradila 10,673.237,60 kuna.

Podsjećamo, Uskok već tri mjeseca istražuje kako je Fimi-media uspjela ostvariti višemilijunsku dobit u kratkom roku. Na temelju izjava nekoliko sudionika sastanka održanog u proljeće 2007. godine, vjeruju da je upravo Sanader dao nalog za dodjeljivanje poslova Nevenki Jurak, bliskoj prijateljici Sanaderova čovjeka od povjerenja, Mladena Barišića zvanog Torbar. Nevenka Jurak nazvala je cijeli slučaj medijskom hajkom. Ona tvrdi da je sve poslove s državnim tvrtkama dobila u skladu sa zakonom, a Sanadera je, kaže, srela samo jednom i uopće ga ne poznaje.

Firma Nevenke Jurak nakon Sanaderova sastanka od HAC-a počela dobivati poslove bez javnog natječaja

No, u svakom slučaju je zanimljivo da je Fimi-media između 14. svibnja 2007. i 11. svibnja 2009. s HAC-om sklopila šest vrlo unosnih ugovora, a samo je jedan dobila na javnom natječaju. Svi ostali bili su, tvrde naši izvori iz HAC-a, sklopljeni direktnom pogodbom, a posebno se ističe ugovor iz lipnja 2008. kad je Fimi-media dobila 5,734.072,56 kuna za "usluge produkcije i emitiranja radio i TV spotova za kampanju ENC". Iz HAC-a tvrde kako su direktne pogodbe sklopljene u skladu s odredbama Dodatka II. B Zakona o javnoj nabavi, koji regulira ugovore o javnim uslugama.

Nevenki Jurak je poslove u HAC-u, prema našim izvorima, osigurao Josip Sapunar. Radi se o jedinom članu Uprave HAC-a koji je preživio nedavne čistke u toj tvrtki i prošao bez ikakvih posljedica nakon "akcije Nesklad", odnosno afere farbanja tunela sa Skladgradnjom. Tada su, podsjećamo, članovi Uprave Ivica Mlinarević i Marijo Lovrinčević te šef Uprave Jurica Prskalo ostali bez svojih fotelja, a druga dvojica su nešto kasnije završila i u Remetincu.

Fimi-mediju u HAC uveo Kalmetin čovjek Sapunar?

Priča postaje još zanimljivija kad se u obzir uzme iskaz bivšeg šefa Uprave HAC-a Marija Crnjaka, koji je u listopadu prošle godine optužio Božidara Kalmetu da direktno upravlja tom tvrtkom, i to upravo preko Sapunara! Kalmetini ljudi u HAC-u, tvrdio je tada Crnjak, bili su članovi Uprave Sapunar i Milivoj Mikulić, a kasnije Sapunar i Željko Krapljan, inače akter brojnih afera, među kojima su i najnovije optužbe za namještanje natječaja za prometnu opremu koji je Uskok započeo istraživati nakon što je Index prvi otkrio da je proračun na taj način oštećen za 5,5 milijuna kuna.

Crnjak je Kalmetu optužio da je njega kao šefa Uprave redovito zaobilazio u strukturi upravljanja HAC-om, ali zato je svoje ljude Sapunara i Mikulića redovito pozivao na razne sastanke na kojima se krojila poslovna politika Hrvatskih autocesta. Upravo zbog toga je Crnjak od Nadzornog odbora HAC-a zatražio da ga razriješe dužnosti, uz objašnjenje da više nije spreman surađivati sa Sapunarom, niti je to moguće.

Sapunar: Nisam bio na sastanku sa Sanaderom, to su dezinformacije

Naši izvori u Hrvatskim autocestama tvrde da je jedan od sastanka na kojima je HAC predstavljao Sapunar, bio i famozni sastanak u Vladi, na kojem je tadašnji premijer Sanader diskretno natuknuo šefovima državnih tvrtki da poslove PR-a dodijele Fimi-mediji. Crnjak, koji je tada i dalje bio šef HAC-ove Uprave, za Index je rekao da on ne zna tko je bio na tom sastanku i da sve informacije dobiva iz medija, dok je Sapunar sve demantirao.

"Ne znam tko vam je rekao da sam ja bio na tom sastanku, ali to je obična dezinformacija", rekao je Sapunar u razgovoru za Index. Sapunar kaže kako ne zna tko je predstavljao HAC na sastanku sa Sanaderom, ali naši nas izvori uvjeravaju kako Nevenka Jurak poslove u HAC-u nije mogla dobiti bez njegova blagoslova, s obzirom na to da je upravo Sapunar u toj tvrtki zadužen za financije.

Pročitajte više