Bi li erupcija supervulkana izbrisala čovječanstvo s lica Zemlje?

Foto: 123rf

NOVINAR BBC-ja David Cox u nedavnom članku analizira što bi točno za čovječanstvo značila erupcija supervulkana ili pojava slične katastrofe. U nastavku prenosimo dijelove njegove priče.

"Campi Flegrei ("goruća polja") supervulkan je smješten u napuljskom zaljevu na gusto naseljenom području. Nastao je brojnim erupcijama tijekom posljednjih 200.000 godina, a kaldera je široka 11 kilometara. Odnedavno, nakon 500 godina, ponovno pokazuje znakove buđenja u tolikoj mjeri da je talijanska vlada podigla razinu prijetnje za erupciju u prosincu 2016. godine.

No, još se ne mogu utvrditi točno vrijeme i jačina moguće erupcije.

Njegova najjača erupcija dogodila se prije oko 39.000 godina i izbacila oblak pepela, stijena i plinova koji je došao sve do Rusije, na tlu diljem Europe nastao je 20 centimetara debeo sloj pepela, pojavile su se bolesti uzrokovane fluorom, promijenila se vegetacija, spustila se temperatura i dogodile su se još brojne klimatske promjene. Neki znanstvenici pretpostavljaju da su ti događaji mogli dovesti do izumiranja neandertalaca, ali drugi to opovrgavaju, tvrdeći da su neandertalci živjeli još najmanje 10.000 godina".

Ima ih više

"No, to nije jedini supervulkan na planetu. U jugozapadnom Coloradu nalazi se La Garita Caldera, široka 100 kilometara i duboka 1 kilometar. Nastala je prije 28 milijuna godina u jednoj od najeksplozivnijih erupcija u Zemljinoj prošlosti, koja je izbacila 5 000 km3 rastopljenog kamenja.

Prije 75.000 godina dogodila se slična erupcija u Indoneziji, u sjevernoj Sumatri, kada je nastala kaldera u kojoj se danas nalazi prekrasno jezero Toba. Tada se već pojavio moderni čovjek, prema Cliveu Oppenheimeru sa sveučilišta u Cambrideu, a ostaci eruptiranog materijala pronađeni su na udaljenosti od čak 7000 kilometara od Tobe. Prema slojevima leda pronađenih na Grenlandu iz toga doba, tada su vjerojatno izbačene velike količine sumpornog dioksida u atmosferu, koji je mogao prouzrokovati vulkansku zimu, a koja je pak mogla dovesti do značajnog pada broja stanovnika. Takav pad je i zabilježen upravo u tome vremenskom periodu. U današnje vrijeme postoji mogućnost da se ponovno aktivira, a tada bi odgovor na takvu krizu bio samo - masovna evakuacija.

Ispod nacionalnoga parka Yellowstone nalazi se još jedan supervulkan, koji ujedno i jedan od najpraćenijih na svijetu, a znanstvenici se pritom za njegovo motrenje služe svime, od GPS-a do satelita. U posljednjih 2,1 milijuna godina imao je tri super erupcije".

Na što se još mora paziti?

"Stručnjaci tvrde da bi erupcija supervulkana imala veliki utjecaj na globalnu ekonomiju zbog načina na koji svijet funkcionira, od poremećenih zrakoplovnih linija i opskrbe električnom energijom pa do problema u proizvodnji i opskrbi hranom.

No, znanstvenici misle da same erupcije ne bi mogle izbrisati čovječanstvo s planeta, nego da veću opasnost predstavljaju 'poplave' lave. Najveća takva zbivanja povezana su s pomicanjem kontinenata i u posljednjih 250 milijuna godina dogodilo se samo 11 'poplava' lave tolikih razmjera.

Stvar je u tome što se u vrijeme otkad se prate vulkanska zbivanja u svijetu još nisu dogodile erupcije ni 'poplave' lave tolikih razmjera, pa se ne može sa sigurnošću pretpostaviti kako bi utjecale na čovječanstvo, a ne može se točno ni predvidjeti kad će se dogoditi", zaključuje Cox.
 

Pročitajte više