Bianca Matković u nemilosti: Smanjena joj plaća za oko tri tisuće kuna i dobila stari ured

BIVŠA ministrica bez portfelja Bianca Matković započela je s radom kao državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Đure Popijača. Iako je bilo govora kako bi Matković trebala imati više zaduženja u Ministarstvu, doznajemo kako njeno jedino zaduženje ostaje "promicanje gospodarske diplomacije". Kako nam je objasnio Tomislav Mazal, savjetnik ministra Popijača i glasnogovornik Ministarstva, gospodarska diplomacija upravo je ono što je nedostajalo njihovu ministarstvu.

Čime se onda bavi HGK?

"Gospodarska diplomacija dugo je vremena bila zatomljeni sektor u našem ministarstvu, stoga je odluka o imenovanju Matković za državnu tajnicu pravo osvježenje i korak naprijed", rekao je Mazal za Index.

No zanimljivo je kako su mnogi uvjereni da je Uprava, odnosno tajništvo za gospodarsku diplomaciju prirodnije za vanjske poslove nego za Ministarstvo gospodarstva. Poseban je kuriozitet da je termin "gospodarska diplomacija" u predizbornoj kampanji vrlo često spominjao Nadan Vidošević opisujući upravo rad Hrvatske gospodarske komore, pa ostaje upitna teza premijerke Jadranke Kosor kada je govorila o tome da će Matković "napokon pokrenuti" gospodarsku diplomaciju.

Prava je istina da ova dva slučaja samo dokazuju kako je riječ o političkom imenovanju te da za Matković nema mjesta kod ministara s HDZ-ovskom partijskom knjižicom. Jandroković je, kao što se zna, odnedavno čelnik zagrebačkog HDZ-a, a Popijač nije član te stranke.

Nema svađe oko tepiha

No, sasvim je sigurno kako se Matković neće susretati s problemima kakve je imala dok je boravila u Banskim dvorima, posebice kada je riječ o "aferi tepih". Tako doznajemo kako je Matković dobila već postojeći ured u Ministarstvu koji se neće dodatno opremati kao kada je došla u Vladu na mjesto ministrice bez portfelja.

Isto tako, iako nam nije službeno potvrđeno, kao državna tajnica Matković će imati plaću oko 14 tisuća kuna, što je za oko 3 tisuće kuna manje nego kada je bila ministrica bez portfelja. S jednom bitnom razlikom, sada se napokon zna što će raditi i sa starim problemom - rezultati njezina rada opet neće biti vidljivi.

Pročitajte više