Biden: Izrael ne može nastaviti ovim putem. Netanyahu: Suverena smo država

Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu odbacio je poziv američkog predsjednika Joea Bidena da "odustane" od predložene reforme pravosuđa koja je dovela do masovnih prosvjeda diljem Izraela. Netanyahu je poručio kako ne donosi odluke na temelju pritiska koji dolazi iz inozemstva. 

Netanyahu je u ponedjeljak odgodio prijedlog nakon što je velik broj ljudi ponovno izašao na ulice. Bijela kuća je prvo sugerirala da bi Netanyahu trebao tražiti kompromis, ali je Biden odgovarajući na pitanja novinara precizirao kakav točno potez očekuje od Netanyahua. "Nadam se da će se povući iz toga", rekao je Biden, prenosi Guardian.

"Vrlo sam zabrinut"

"Kao i mnogi snažni pristaše Izraela, vrlo sam zabrinut... Oni ne mogu nastaviti ovim putem i to sam nekako jasno stavio do znanja. Nadam se da će premijer (Netanyahu) djelovati na način da će pokušati pronaći neki istinski kompromis, ali to tek treba vidjeti", naglasio je Biden tijekom posjeta Sjevernoj Karolini.

Dodao je kako ne razmatra pozivanje izraelskog čelnika u Bijelu kuću "u bliskoj budućnosti". Prethodno je američki veleposlanik u Izraelu Tom Nides izjavio kako se očekuje da će Netanyahu biti pozvan u Bijelu kuću kod Bidena "čim se njihovi rasporedi budu mogli uskladiti".

"Izrael donosi odluke voljom svog naroda"

Netanyahu je ubrzo priopćenjem odgovorio Bidenu. "Izrael je suverena zemlja koja svoje odluke donosi voljom svog naroda, a ne na temelju pritisaka iz inozemstva, uključujući i od najboljih prijatelja. Poznajem predsjednika Bidena više od 40 godina i cijenim njegovu dugogodišnju posvećenost Izraelu", istaknuo je. 

Nastavio je s tvrdnjom da je izraelsko-američki savez neraskidiv i da "uvijek prevladava povremene nesuglasice". "Moja administracija predana je jačanju demokracije vraćanjem odgovarajuće ravnoteže između tri grane vlasti, što nastojimo postići putem širokog konsenzusa", zaključio je. 

Pročitajte više