Biden o napadima na militante: Ako naudite Amerikancu, odgovorit ćemo

Screenshot: X

SAD je večeras počeo izvoditi osvetničke napade u Iraku i Siriji, rekla su tri američka dužnosnika, nakon smrtonosnog napada u Jordanu u kojem je poginulo troje i ranjeno 40 američkih vojnika.

Dužnosnici koji su željeli ostati anonimni rekli su da se ciljaju lokacije u Iraku i Siriji povezane s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijama koje podupire Iran.

Na društvenim mrežama se pojavila snimka za koju saudijska televizija Al Arabiya kaže da prikazuje posljedice napada u Iraku.

Biden: Ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti

Bijela kuća objavila je izjavu Joea Bidena nakon vijesti da je SAD pokrenuo zračne napade na ciljeve u Siriji i Iraku.

"Prošle nedjelje, tri američka vojnika ubijena su u Jordanu dronom koji su lansirale militantne skupine uz potporu iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC). Ranije danas prisustvovao sam dostojanstvenom povratku ovih hrabrih Amerikanaca u zračnu bazu Dover i razgovarao sam sa svakom od njihovih obitelji.

Ovog poslijepodneva, prema mojim uputama, američke vojne snage napale su ciljeve u Iraku i Siriji koje IRGC i pridružene milicije koriste za napade na američke snage. Naš odgovor počeo je danas.

Nastavit će se u vrijeme i na mjestima po našem izboru. Sjedinjene Države ne žele sukob na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje u svijetu. Ali neka znaju svi oni koji nam žele nauditi: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti", rekao je Biden.

Iračka vojska: Napadi bi mogli imati katastrofalne posljedice

Glasnogovornik iračke vojske rekao je da bi napadi mogli izazvati nepredviđene posljedice "koje bi mogle biti katastrofalne za sigurnost i stabilnost u Iraku i regiji".

"Grad al Qaim i iračka granična područja podvrgnuti su zračnim udarima američkih zrakoplova, u trenutku kada Irak nastoji osigurati stabilnost regije", rekao je glasnogovornik i dodao da napadi "predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta" i "podrivaju napore iračke vlade".

Sirijski državni mediji objavili su da je "američka agresija" na lokacije u sirijskim pustinjskim područjima te na sirijskoj i iranskoj granici rezultirala brojnim ubijenima i ozlijeđenima.

Iako američki napadi nisu ciljali mete unutar Irana, vrlo je vjerojatno da će dovesti do porasta napetosti na Bliskom istoku izazvanih ratom Izraela protiv Hamasa u Gazi koji traje duže od tri mjeseca.

Pročitajte više