Biden potpisao 10 covid-uredbi: Test prije leta u SAD, izolacija po dolasku u zemlju

Screenshot: Bijela kuća

AMERIČKI predsjednik Joe Biden je potpisao deset izvršnih uredbi kojim želi unaprijediti borbu protiv koronavirusa.

Ubrzat će cijepljenje, a uvest će i hitnu promjenu zakona koji će omogućiti pojačanu proizvodnu maski i lijekova za tretiranje covida-19.

Osniva se i Nacionalni odbor za testiranje koji će povećati broj testiranih građana, kao i Radna skupina za zdravstvenu ravnopravnost koja bi trebala osigurati "pravedan" odgovor na pandemiju.

Borbu protiv pandemije se diže na nacionalnu razinu

Za razliku od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Bidenova politika oslanja se na naconalnu strategiju umjesto da saveznim državama prepušta da odlučuju što je najbolje poduzeti. Trumpova administracija bila je izložena kritikama da se nije dobro nosila s pandemijom.

Izvršnom odredbom će poboljšati dijeljenje i analizu podataka o virusu na razini SAD-a.

"Dosad se nismo mogli osloniti na federalnu vladu, ona nije djelovala hitno, s fokusom i koordinacijom koji su nam potrebni u borbi s pandemijom, a onda smo platili cijenu", rekao je Biden, dodajući kako Amerika posljednjih tjedana bilježi između 3 i 4 tisuće smrtnih slučajeva dnevno.

"Stanje će biti puno gore prije nego što postane bolje. Podatak je da 20% smrtnih slučajeva u cijelom svijetu odlazi na SAD, iako naša zemlja čini samo 4% svjetske populacije", rekao je.

Obavezan test prije puta u SAD, izolacija po dolasku

Američka Uprava za zaštitu na radu će objaviti smjernice za zaštitu od zaraze koronavirusom, te kontrolirati njihovu provedbu.

Pored već najavljenog pravila o obaveznom nošenju maski i držanju distance u zgradama vlade, maske postaju obvezne na aerodromima i na mnogim zrakoplovnim i željezničkim linijama. Svi putnici koji lete u SAD će morati imati negativni test prije leta i ići u karantenu nakon dolaska.

"U svjetlu novih sojeva koronavirusa, uvodimo mjeru za one koji u SAD stižu zrakoplovom iz drugih zemalja", rekao je Biden u govoru kojim je pokrenuo plan svoje administracije za borbu protiv pandemije covida-19.

"Osim nošenja maske, svi koji lete u SAD iz druge zemlje morat će se testirati prije ukrcaja u zrakoplov, prije polijetanja i ići u karantenu kada stignu u Ameriku", rekao je Biden u Bijeloj kući.

Nije pojasnio kako se to misli provesti.

Također je naredio američkim agencijama da s kolegama iz Kanade i Meksika dogovore "javnozdravstvene protokole na cestovnim graničnim prijelazima", uključujući primjenu smjernica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Gotovo sva putovanja koja nisu nužna između SAD-a te Kanade i Meksika zabranjena su do 21. veljače.

100 milijuna doza cjepiva u prvih sto dana

Biden je rekao da je dosadašnja raspodjela cjepiva "bila tužan neuspjeh" i najavio plan o 100 milijuna doza u prvih sto dana na vlasti kao "jedan od najvećih operativnih izazova koje je nacija ikada poduzela".

Na stadionima i u društvenim centrima će se otvoriti centri za cijepljenje, a osigurat će se i jača financijska podrška lokalnim uredima za borbu protiv pandemije.

Također je obećao da će biti transparentan ako u nečemu ne uspije i da će omogućiti da znanstvenici djeluju bez političkog pritiska.

Cilj nove administracije je ponovno otvoriti većinu škola u idućih sto dana, a Biden je naredio izdavanje smjernica za sigurni povratak u djece u škole i vrtiće.

SAD se vraća u WHO

Aktivira se i zakon o proizvodnji koji će ubrzati proizvodnju zaštitne opreme i zaliha nužnih za proizvodnju cjepiva.

Saveznim državama će nadoknaditi sve troškove za osoblje i nužne zalihe poput zaštitnih maski za škole.

Biden je u svom govoru apelirao na Amerikance da nose maske narednih 99 dana. "Nošenje maski je nažalost postalo stranačko pitanje, ali to je patriotski čin", rekao je.

Glavni Bidenov savjetnik za zdravstvo, Anthony Fauci, najavio je još jedan zaokret u odnosu na Trumpa: SAD će podijeliti jedan dio svog cjepiva siromašnim zemljama. Fauci je najavio i da SAD nastavlja financirati WHO te da se poništava Trumpova odluka o napuštanju ove organizacije.

Prema broju smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusm, SAD je najpogođenija zemlja s više od 406.000 izgubljenih života, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins. Virusom je zaraženo gotovo 24.5 milijuna Amerikanaca.

Pročitajte više