AMERIČKI IZBORI

Biden vodi u tri ključne države, republikanci od suda traže da izdvoji dio glasova

Foto: EPA, Index

AMERIČKI izbori su sve bliže raspletu, a u napetoj i tijesnoj utrci demokratski kandidat Joe Biden sve je bliže pobjedi nad aktualnim predsjednikom, republikancem Donaldom Trumpom.

Prema posljednjim rezultatima, Biden je napravio veliki preokret u Georgii i sada ondje vodi pred Trumpom, a nakon toga je preokrenuo i rezultat u Pennsylvaniji. Ako ovako ostane u Pennsylvaniji, Bidenu će to biti dovoljno za pobjedu na američkim izborima, bez obzira na rezultate u svim drugim državama u kojima se još broje glasovi. 

U Nevadi, u kojoj Biden vodi i koja mu je sa svojih šest elektorskih glasova dovoljna za pobjedu, rezultate ćemo još čekati. 

Biden je sinoć poručio da svi glasovi moraju biti prebrojeni, a Trump je u Bijeloj kući sazvao presicu u kojoj je još jednom iznio optužbe za izbornu krađu a da nije ponudio konkretne dokaze za to i poručio je da ako se broje samo legalni glasovi, on glatko pobjeđuje.

Trenutni ukupni rezultat elektorskih glasova: Biden - 264, Trump - 214 (uključeni su svi elektorski glasovi za koje je AP projicirao pobjedu)

Trenutno stanje u ključnim državama u kojima još traje prebrojavanje (prema podacima AP-a, ažurirano u ):

  • Georgia - vodi Biden. Joe Biden - 49.4%, Donald Trump - 49.4%. Prebrojeno 99%. Država nosi 16 elektorskih glasova.

  • Pennsylvania - vodi  Biden. Joe Biden - 49.5%, Donald Trump - 49.3%. Prebrojeno 98%. Država nosi 20 elektorskih glasova.

  • Nevada - vodi Biden. Joe Biden - 49.7%, Donald Trump - 48.1%. Prebrojeno 86%. Država nosi 6 elektorskih glasova.

  • Sjeverna Karolina - vodi Trump. Donald Trump - 50.1%, Joe Biden - 48.7%. Prebrojeno 99%. Država nosi 15 elektorskih glasova.

Trumpov tim i dalje tvrdi da izbori nisu gotovi

Izborni stožer predsjednika Donalda Trumpa u petak je priopćio da američki predsjednički izbori "nisu gotovi”. 

"Izbori nisu gotovi. Pogrešne prognoze koje govore o pobjedi Joea Bidena temelje se na rezultatima iz četiri države koji su daleko od toga da budu konačni", kazao je Matt Morgan, član najužeg tima predsjednika Trumpa.

Georgia objavila da će ponovno brojati glasove

Georgia, gdje su demokrat Joe Biden i republikanski predsjednik Donald Trump izjednačeni u osvojenim glasovima birača, priopćila je kasno popodne da će pristupiti ponovnom brojanju glasova na predsjedničkim izborima.

"Utrka u Georgiji je i dalje suviše izjednačena", rekao je državni tajnik te savezne države Brad Raffensperger na tiskovnoj konferenciji u Atlanti.

"Zbog tako male razlike u Georgiji će se glasovi ponovo brojati".

Rezultati su u petak dopodne davali Joeu Bidenu prednost od točno 1500 glasova.

"Konačni rezultat u Georgiji ima golem utjecaj na čitavu zemlju", rekao je Raffensperger.

"Ulog je velik i živci su napeti na svakoj strani. Nećemo dopustiti da nas te prepirke ometu u našem poslu. Obavit ćemo stvari kako treba i obraniti integritet naših izbora", dodao je.

Usto je rekao da je Georgia dopustila promatračima obaju stožera da promatraju izbore pošto je Trump, bez ikakva dokaza, rekao da se prijevare događaju diljem zemlje.

"Glasači Georgije zaslužuju transparentnost. Radimo s integritetom da se svaki glas prebroji. Fokus nam je na tome da se svaki glas prebroji i zabilježi kako spada. Kako se bliži kraj brojanja, možemo gledati nove korake. S tako malom razlikom doći će do prebrojavanja. Glasovi iz Georgije imaju velike uloge za cijelu zemlju. Nećemo dopustiti da nas debate ometu u poslu. Bit ćemo točni i obranit ćemo integritet izbora", rekao je državni tajnik Raffensperger na još jednoj presici koja se održala oko 21 sat po našem vremenu.

Mitt Romney napao Trumpa

Republikanski senator Mitt Romney rekao je da su izjave predsjednika Donalda Trumpa o izbornim prevarama "pogrešne" te da štete temeljima Sjedinjenih Država.

"U krivu je kad kaže da su izbori namješteni, korumpirani i ukradeni - time šteti težnji za slobodom ovdje i u svijetu, potkopava institucije koje su u temeljima države i nepromišljeno potiče destruktivne i opasne strasti", kazao je Romney, republikanac iz savezne države Utah koji je i sam bio predsjednički kandidat na izborima 2012., kad je izgubio od Baracka Obame.

Romney se kao senator često sukobljavao s Trumpom, ove godine je glasao za njegov opoziv te je javno obznanio da ga neće podržati na izborima.

U petak se Trumpovim tvrdnjama o krađi na izborima usprotivio i republikanski senator Pat Toomey iz Pennsylvanije, savezne države bez koje Trump ni u teoriji ne može ostati predsjednik, zbog čega je i glavna meta njegovih optužbi o varanju.

"Sinoć sam vidio predsjednikov govor i to je bilo teško gledati. Nema dokaza za njegove izjave o raširenoj prevari", rekao je Toomey za NBC i dodao kako obje strane "trebaju prihvatiti rezultate izbora neovisno o svojim rezultatima".

>> RAZVOJ DOGAĐAJA MOGLI STE IZ MINUTE U MINUTU PRATITI NA INDEXU

22:36 Arizona mora prebrojati još 227.000 glasova

Arizona treba prebrojati još 250.000 do 270.000 glasova, izjavila je državna tajnica te države Katie Hobbs.

22:21 Bidenova prednost u Pennsylvaniji preko 14.000 glasova

Biden u Pennsylvaniji ima prednost od preko 14.000 glasova.

22:14 Republikanci u Michiganu sutra idu pred sud

Republikanci su u Michiganu zatražili ročište na kojem će od suda zatražiti da se pregledaju glasovi pristigli poštom.

21:51 Biden lagano gubi prednost u Arizoni

Bidenova prednost pred Trumpom se smanjila na 39.769 glasova u Arizoni.

21:43 Najviše pozicionirani Afroamerikanac u Trumpovoj vladi dao otkaz

Kako javlja Bloomberg, najviše pozicionirani Amerikanac u Trumpovoj Bijeloj kući dao je otkaz. 

Novinari Jennifer Jacobs i Mario Parker javljaju kako se s njegovog maila šalje automatska poruka u kojoj stoji kako on više nije u Bijeloj kući.

21:19 Trumpova kampanja imenuje osobu koja će voditi pravne bitke

Trumpova kampanja bira osobu koja će voditi pravne bitke po sudovima po državama i pred Vrhovnim sudom. Kako saznaje NBC, to će biti Dave Bossie, viši savjetnik u kampanji.

21:06 Presica u Georgiji

"Glasači Georgije zaslužuju transparentnost. Radimo s integritetom da se svaki glas prebroji. Fokus nam je na tome da se svaki glas prebroji i zabilježi kako spada. Kako se bliži kraj brojanja, možemo gledati nove korake. S tako malom razlikom, doći će do prebrojavanja. Glasovi iz Georgije imaju velike uloge za cijelu zemlju. Nećemo dopustiti da nas debate ometu u poslu. Bit ćemo točni i obranit ćemo integritet izbora", rekao je državni tajnik Raffensperger.

Gabriel Sterling je potom iznio podatke o brojevima i razlici među kandidatima i rekao kako Biden vodi s 1585 glasova.

21:02 Biden ima prednost u četiri države

Joe Biden u Georgiji ima prednost od 1602 glasa, vodi i u Pennsylvaniji s 13.662 glasa, u Nevadi ima 20.137 glasova, dok u Arizoni ima prednost od 40.954 glasa.

20:58 Nevada će za četiri sata objaviti nove rezultate

Nevada će nove rezultate, iz dijela prebrojanih listića, objaviti za oko četiri sata.

20:45 Republikanci u Pennsylvaniji izašli pred Vrhovni sud

Republikanci iz Pennsylvanije zatražili su od Vrhovnog suda da se odvoje glasovi pristigli nakon izbornog dana. Radi se o dvije do tri tisuće glasova koji, prema dužnosnicima iz Pennsylvanije, ne mogu odlučiti izbore. 

20:40 Prosvjednici se okupljaju ispred Bijele kuće

20:30 Nastavljeno brojanje u Pennsylvaniji

Iz Philadelphije u Pennsylvaniji javljaju kako je nastavljeno brojanje glasova.

20:20 Oglasili se iz Trumpova stožera

Oglasili su se iz Trumpova stožera. 

Objavili su izjavu predsjednika u kojoj on traži transparentnost u brojanju glasova. 

Trump u objavi kaže kako vjeruje da je potrebna transparentnost u izbornom procesu te kako se radi o integritetu izbora.

Ponavlja da se legalni glasovi trebaju brojiti, a ilegalni ne.

19:50 Suradnici se udaljavaju od Trumpa

Izvori bliski Bijeloj kući za CNN su otkrili kako se Trumpovi viši suradnici polako, ali sigurno udaljavaju od njega. 

Ista je situacija s ljudima iz Bijele kuće, kao i s ljudima iz kampanje. 

"Gotovo je", rekao je jedan od ključnih savjetnika iz Trumpove vlade. Rekao je kako su u vladi zabrinuti što će Trump napraviti kada shvati da je izgubio. >>Opširnije

19:33 Smanjila se Bidenova prednost u Nevadi

Joe Biden sada ima prednost od 20.137 glasova u Nevadi.

19:25 Bidenova prednost u Pennsylvaniji porasla

U međuvremenu je u Pennsylvaniji još porasla Bidenova prednost i sada ima 13.371 glas prednosti.

19:25 Javila se dopisnica CNN-a iz Bijele kuće

Dopisnica CNN-a iz Bijele kuće javila se u program uživo. Rekla je kako je Trump ovih dana ili pred TV-om ili tvita kako je pokraden. Dodaje kako ga oni koji su mu najbliži smiruju, dok njegovi suradnici počinju tražiti nove poslove.

Kažu kako to dosad nisu radili jer su čvrsto vjerovali kako će Trump biti ponovno izabran.

19:16 Pelosi Bidena već zove izabranim predsjednikom

Demokratska predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi u petak je rekla kako vjeruje da će njezin stranački kolega Joe Biden biti pobjednik predsjedničkih izbora.

"Biden ima snažan mandat za vodstvo, a iza sebe će imati snažan demokratski Zastupnički dom", rekla je Pelosi nazvavši Bidena "izabranim predsjednikom".

CNN prenosi kako će se 80-godišnja Pelosi kandidirati za još jedan dvogodišnji mandat na čelu donjeg doma Kongresa u kojem se demokratima na izborima smanjila većina. 

19:09 Okrug Clark u Nevadi ima još 63.000 glasova za prebrojiti

Iz Nevade poručuju kako imaju prebrojiti još oko 63.000 glasova u okrugu Clark te kako se nadaju da će to biti gotovo do nedjelje.

18:59 Večeras će govoriti i Kamala Harris

Očekuje se kako će večeras uz Bidena govoriti i Kamala Harris.

18:53 Povećala se prednost Joe Bidena u Pennsylvaniji

Biden sada ima prednost veću od 12.000 glasova pred Trumpom.

18:44 Presica u Pennsylvaniji

Lisa Deeley, zadužena za nadzor brojenja glasova u toj državi, rekla je kako bi brojenje preostalih glasova moglo potrajati nekoliko dana.

Otkrila je kako moraju prebrojiti još oko 40.000 glasova, ali i kako će u tijeku dana izvijestiti o novim brojevima.

Omar Sabir iz gradskog vijeća rekao je kako je demokracija divna. "Molimo za strpljenje. Ignorirajmo buku. Dopustite nam da prebrojimo glasove do kraja", rekao je i zahvalio supruzi koja je kući sa šestero djece dok on broji glasove.

18:42 Na Twitteru se oglasio Mitt Romney

Na Twitteru se oglasio republikanac Mitt Romney. Kaže kako Trump svojim izjavama da su izbori namješteni, a glasovi pokradeni, šteti slobodi i demokraciji u SAD-u, ali i diljem svijeta.

18:39 Trump na Twitteru kaže kako su nestali glasovi vojnika u Georgii

Trump se opet javio na Twitteru, kaže kako su nestali glasovi vojnika iz Georgie.

18:30 Biden će se obratiti večeras

Kako javljaju iz Bidenovog stožera, on će se večeras obratiti javnosti. CNN javlja kako se vjeruje da će Biden održati pobjednički govor.

18:20 Rekordna izlaznost na izborima

Kako javlja Bloomberg, iako se glasovi još broje, već je jasno kako je izlaznost na izborima rekordna. Dodaju kako su do sad prebrojena 143.3 milijuna glasova, što ruši rekord iz 2016. kada je glasalo 136.6 milijuna ljudi.

18:16 Ivanka i Jared Trump možda će reći Trumpu da se povuče?

Kako javlja The Independent, Trumpovi savjetnici pokušavaju pronaći osobu koja će Trumpu priopćiti kako je izgubio izbore. Dodaju kako su najvjerojatniji izbor njegova kći i zet Ivanka i Jared Trump. 

Novinarka MSNBC-ja Hallie Jackson rekla je kako joj je osoba iz Bijele kuće rekla kako "kralju Learu nitko ne želi reći istinu".

18:04 CNN javlja kako je Bidenu prednost u Pennsylvaniji porasla

CNN javlja kako je sada Bidenova prednost u Pennsylvaniji porasla na 9746 glasova.

17:53 Bidenova prednost u Pennsylvaniji pala

Bidenova prednost u Pennsylvaniji pala je na 8867 glasova.

17:33 Porasla je Bidenova prednost u Nevadi

Porasla je Bidenova prednost u Nevadi. Biden sada ima 49.8% glasova, a Trump 49.1%. U glasovima, Biden ima 22.076 glasova prednosti.

17:28 Republikanci okreću leđa Trumpu zbog priče o krađi glasova

Republikanci su se počeli okretati protiv Trumpa sinoć nakon govora o krađi glasova.

Kongresnik iz Illinoisa Adam Kizinger tvitao je kako predsjednik laže i kako sve to postaje čudo te je molio stranku da zaustavi širenje dezinformacija.

Ubrzo se javio i kongresnik Will Hurd, koji je tvitao kako treba prebrojiti glas svakog Amerikanca. 

"Trenutni predsjednik potkopava naš politički proces i dovodi u pitanje legalitet glasova bezbroj Amerikanaca bez ikakvih dokaza. To nije samo opasno i pogrešno, to potkopava same temelje na kojima je ova nacija utemeljena", napisao je.

17:21 Povećala se Bidenova prednost u Pennsylvaniji

Bidenova prednost se povećala u Pennsylvaniji. Sada je veća od 9000 glasova. Trumpu sada treba barem 53 posto svih glasova koji pristižu da okrene rezultat u svoju korist.

17:15 Pojavio se lažni tvit AP-ja

Pojavio se lažni tvit na kojemu AP proglašava Bidena pobjednikom. AP javlja kako je tvit pušten s lažnog računa.

17:00 Trumpov savjetnik za ekonomiju se oglasio

Oglasio se Trumpov savjetnik za ekonomiju. Poručio je kako vjeruje da će tranzicija vlasti biti mirna.

16:46 Georgia je objavila kako će ponovno brojiti glasove

Georgia je objavila kako će ponovno brojiti sve glasove, zbog jako male razlike u glasovima.

Državni tajnik Georgie Brad Raffensperger rekao je kako će se glasovi u toj državi ponovno brojiti. 

"Bit će prebrojavanje u Georgii", rekao je Raffensperger u Atlanti i dodao kako se to radi radi transparentnosti procesa.

Razlika u glasovima je oko 1579 glasova u Bidenovu korist. 

Gabriel Sterling, voditelj izbornog procesa u istoj državi, rekao je kako ne može garantirati konačne rezultate do kraja studenog.

16:43 Bidenova prednost po državama

Biden u Pennsylvaniji vodi s preko 6826 glasova, u Georgii s preko 2586 glasova, a u Nevadi s preko 11.438 glasova te u Arizoni s 47.052 glasova.

16:37 Na Twitteru se javila i Ivanka Trump, i ona priča o nelegalnim glasovima

Na Twitteru se javila Ivanka Trump. Poručila je kako svaki legalni glas treba brojati, a ilegalni ne, te kako to ne bi trebalo biti kontroverzno. Dodaje kako to nije stranačka izjava, nego kako su slobodni i pošteni izbori temelj američke demokracije.

16:25 Iz Bidenovog stožera odgovorili Trumpu, kažu da će ga ispratiti iz Bijele kuće

Glasnogovornik Bidenovog stožera Andrew Bates odgovorio je Trumpu u kratkoj izjavi. Komentirali su njegove navode da neće priznati Bidenovu pobjedu.

"Kao što smo rekli 19. srpnja, američki narod će odlučiti ove izbore. A vlada SAD-a je savršeno sposobna ispratiti prijestupnike iz Bijele kuće", rekao je.

16:17 Trump se javio na Twitteru

Trump se javio na Twitteru. Poručio je kako Philadelphia ima trulu prošlost kada se radi o integritetu izbora.

16:12 Oglasio se AP o glasovima

Na Twitteru su se oglasili iz AP-ja i poručili kako još nisu proglasili pobjednika za Pennsylvaniju jer iako Biden ima prednost, u toj se državi trebaju prebrojiti još deseci tisuća glasova.

15:59 Fox News kaže kako nas dijele sati od Bidenove pobjede

Kako javljaju na Fox Newsu, samo nas sati dijele od toga da ga zovu izabranim predsjednikom.

15:56 Odvjetnik republikanac je rekao kako Trumpa tužbe neće nikamo dovesti

Republikanski odvjetnik iz Pennsylvanije koji nije dio pravnog tima Trumpovog stožera kaže da ga tužbe neće nikamo dovesti.

"To neće utjecati na izborni rezultat jer nitko od njih ne napada same glasove, sve su to napadi na sam proces", rekao je.

15:48 Trumpov stožer kaže da će osporavati Bidenovu pobjedu

Trumpov stožer je objavio kako će osporavati rezultat izbora, odnosno kako će sve projekcije po kojima Biden osvaja države smatrati lažnima, a kako izborna utrka nije gotova. 

"Izbori nisu gotovi. Lažne projekcije Bidenove pobjede bazirane su na rezultatima iz država u kojima utrka još nije gotova", rekao je glavni savjetnik Trumpovog stožera Matt Morgan.

15:43 Biden će se javnosti obratiti kasnije danas 

Broj glasova u Philadelphiji koje još treba izbrojiti je oko 25.000, prema gradskom dužnosniku i dužnosniku upoznatom s brojenjem, no to nisu svi glasovi koji su preostali kada je riječ o cijeloj Pennsylvaniji. 

Prebrojavanje će trebati više vremena jer se radi o privremenim glasačkim listićima, kao i onima koji trebaju reviziju zbog nekih nejasnoća kao što su one u datumima i potpisima.

15:40 Republikanski senator: Trumpove tvrdnje o izbornoj prevari nisu potkrijepljene

Republikanski senator Pat Toomey iz Pennsylvanije rekao je da je govor predsjednika Trumpa u četvrtak navečer bio "vrlo težak za gledanje" i da njegove tvrdnje o prevari birača nisu potkrijepljene.

"Vidio sam predsjednikov govor sinoć. Bilo je to vrlo teško gledati. Predsjednikovi navodi o velikim prevarama i krađi izbora jednostavno nisu potkrijepljeni. Nisam svjestan bilo kakvih značajnih prekršaja ovdje", rekao je Toomey za NBC-jev Today. 

15:17 Biden će se obratiti javnosti kasnije danas 

Biden će se kasnije danas obratiti javnosti, javlja CNN. Kako stvari sad stoje, obratiti bi se mogao i kao pobjednik američkih izbora.

15:14 Uvedeno ograničenje zračnog prometa iznad Bidenove kuće

Upravo je uvedeno ograničenje zračnog prometa iznad kuće Joe Bidena u Wilmingtonu u Delawareu nakon što je njegova pobjeda s novim rezultatima iz Pennsylvanije postala potpuno izgledna. > Opširnije

15:12 Među novopristiglim glasovima iz Pennsylvanije 87 posto za Bidena

Prema novim rezultatima koji su Bidena gurnuli u vodstvo u Pennsylvaniji, Biden je dobio 27.396 glasova, a Trump 3760. Riječ je, dakle, o 31.412 glasova od kojih je 87% za Bidena. 

Ukupno u Pennsylvaniji Biden ima 3.295.304, što je 49.4 posto, a Trump ima 3.289.717 glasova, odnosno 49.3 posto.

14:51 Biden je preokrenuo i Pennsylvaniju, sad i tamo vodi pred Trumpom

Joe Biden je upravo preokrenuo i Pennsylvaniju, ključnu državu koja nosi 20 elektorskih glasova, što znači da, ako ovako ostane, Biden ima više od potrebnih 270 elektorskih glasova da postane novi američki predsjednik.

Sada u Pennsylvaniji ima prednost od oko 5587 glasova, nakon što je nadoknadio zaostatak od oko 18 tisuća glasova. > Opširnije

14:35 Za nekoliko minuta trebali bi stići glasovi iz Pennsylvanije

CNN je javio kako nas samo minute dijele od novih rezultata iz Pennsylvanije, točnije Philadelphije. 

Trebali bi stići rezultati za oko 20.000 glasova, od 50.000 glasova koji još nisu prebrojeni, dok je ukupno u Pennsylvaniji ostalo nešto manje od 200 tisuća glasova za koje još ne znamo rezultat.

13:59 Još uvijek se čekaju novi glasovi iz Pennsylvanije, očekuju se svakog trenutka

Još se uvijek čekaju novi rezultati glasanja iz Pennsylvanije, još jedne ključne države u kojoj se vodi napeta borba između Trumpa i Bidena, no trebali bi stići svakog trenutka.

Zasad nema ni novih brojki iz Georgie, u kojoj je Biden povećao prednost na gotovo 1100 glasova razlike.

13:55 Trumpova kampanja otvara liniju za prijavu prevara na izborima

Unatoč tome što ni Donald Trump ni ljudi iz njegove kampanje nisu ponudili dokaze za svoje tvrdnje o izbornoj prevari koju neprestano spominju, uspostavljaju izravnu telefonsku liniju za prijavljivanje prevara na izborima. 

Cijela prostorija u njihovom sjedištu u Arlingtonu bit će namijenjena ljudima koji će primati pozive na toj telefonskoj liniji.

13:01 Vrlo skoro bi trebali stići novi glasovi iz Pennsylvanije

Vrlo skoro se očekuju novi glasovi iz Pennsylvanije.

Tamo Trump vodi za 18.042 glasa, no trend u posljednjih više od 24 sata je jako išao u korist Bidenu, koji je nadoknadio ogroman zaostatak. 

Iz Pennsylvanije više od šest sati nisu stigli novi glasovi.

12:33 Još se malo povećala Bidenova prednost u Georgii

Bidenova prednost u Georgii se povećala s 917 glasova na 1096.

11:47 Uskoro stižu novi glasovi iz Pennsylvanije

U sljedećih sat ili sat i pol vremena trebali bi stići novi prebrojeni glasovi iz Pennsylvanije, države u kojoj se također odvija tijesna bitka između Trumpa i Bidena, a zasad se ne zna o koliko se glasova radi, javlja CNN.

11:24 OSCE: Nema dokaza o nikakvim sistemskim neregularnostima na izborima

Glasnogovornica OSCE-a, koji nadzire izbode u Americi, rekla je za BBC-jev radio da nema dokaza o izbornoj prevari koju neprestano spominje Donald Trump. 

"Nismo pronašli dokaze o nikakvim sistemskim neregularnostima", rekla je glasnogovornica OSCE-a.

11:20 Kakav god bude konačni rezultat u Georgii, izgledno je ponovno prebrojavanje

Kako brojenje glasova u ključnoj Georgie ide u smjeru pobjede Joea Bidena, dobro je prisjetiti se pravila za prebrojavanje glasova u toj državi.

Kandidat koji izgubi, tko god to na kraju bude, smije zatražiti ponovno brojenje ako je razlika manja od 0.5% od ukupnog broja glasova. Zahtjev se mora podnijeti u roku od dva dana nakon što je država potvrdila rezultate. 

Trenutne brojke stavljaju Joea Bidena na oko 49.39% u odnosu na 49.37% za Donalda Trumpa, s oko 99% prebrojenih glasačkih listića.

11:11 Biden sad bolje stoji, ali i Trump još može pobijediti. Evo kako

Američki izbori bliže se kraju, a u napetoj i tijesnoj utrci demokratski kandidat Joe Biden vodi ispred aktualnog predsjednika, republikanca Donalda Trumpa. Obojica još mogu do pobjede. > Opširnije

10:27 Biden preuzeo vodstvo nad Trumpom u Georgii

Joe Biden je preuzeo vodstvo nad Donaldom Trumpom. Stiglo je još glasova iz okruga Clayton koji su preokrenuli rezultat.

Biden sad ima 2.449.371 odnosno 49.39 posto, a Trump 2.448.454, odnosno 49.37 posto.

Razlika u Georgii je sada 917 glasova u korist Bidena. > Opširnije

9:46 Još se smanjila razlika u Georgii

Stigli su novi rezultati iz ključne Georgie. Trump ima 2.448.232, a Biden 2.447.769. To znači da razlika sada iznosi 463 glasa. 

Još je oko 2500 glasova koji bi trebali uskoro pristići. Riječ je o glasovima iz okruga Clayton koji još uvijek, iako je tamo sada noć, šalje nove podatke. 

Ukupno je u Georgii još oko 7 tisuća glasova koji se čekaju.

9:38 Trumpove obožavateljice mole ispred centra za brojenje glasova

Producentica NBC-ja Alyssa Estrada na Twitteru je objavila snimku nekoliko Trumpovih obožavateljica koje su se okupile ispred centra u kojem se broje glasovi u okrugu Clark u ključnoj saveznoj državi Nevadi.

Kleče pred ulaznim vratima i mole se, a producentici su rekli kako se "mole da će pravda biti izvršena i da će pravednost prevladati". > Opširnije

Pogledajte najnovije stanje u ključnim državama, jako je tijesno

Razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutro dodatno se smanjila i Donald Trump i Joe Biden približili su se jedan drugome na manje od jedan posto u Pennsylvaniji, Georgii, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Arizoni. Najtješnje je u Georgii. > Opširnije

8:48 Razlika između Trumpa i Bidena u Georgii je sada manje od 700 glasova

Razlika između Trumpa i Bidena u Georgii se smanjila na manje od 700 glasova. Stigao je dio glasova iz okruga Clayton.

Trump ima 2.448.183 glasa, a Biden 2.447.518, što znači da je točna razlika 665 glasova, javljaju američki mediji.

U programu uživo CNN-a rečeno kako je prebrojano još glasova koji  koji još nisu pribrojeni te da bi, uzimajući u obzir dosadašnji trend, Biden već trebao biti u vodstvu u ključnoj Georgii.

8:45 Trumpov savjetnik traži uhićenje službenika koji broje glasove

Newt Gingrich, neformalni savjetnik Donalda Trumpa, u televizijskom razgovoru za Fox News je zatražio uhićenje službenika koji broje glasove u ključnim saveznim državama. > Opširnije

8:44 Trump se usred noći po tamošnjem vremenu javio na Twitteru  

Donald Trump se usred noći po tamošnjem vremenu javio na Twitteru  Prvo je objavio tvit u kojem je napisao kako demokrati rade na tome da preuzmu kontrolu nad Senatom, a potom je objavio novi tvit u kojem je ponovio ono što je rekao na presici, da po legalnim glasovima on uvjerljivo pobjeđuje te da bi Vrhovni sud trebao odlučiti o glasovima koje je on nazvao ilegalnima. > Opširnije

Twitter mu je sakrio tu objavu (i dalje je dostupna, ali tek nakon upozorenja), na što se Trump ponovno javio napisavši da je Twitter izvan kontrole, a da mu je to omogućila američka vlada darom u odredbi 230.

8:37 3500 glasova iz okruga Clayton u Georgii će biti izbrojeno u sljedećih nekoliko sati

Okrugu Clayton u državi Georgii preostalo je samo 3500 od 30.000 glasačkih listića za brojenje, rekla je rano jutros direktorica županijskog izbornog odbora Shauna Dozier za CNN. Radi se uglavnom o dopisnim glasovima. 

Rekla je da njezin tim ne planira prekinuti dok se ne prebroji svaki glasački listić, što bi trebalo biti unutar nekoliko sati.

"Ostat ćemo ovdje dok se ne prebroji svaki pojedinačni glasački listić", rekla je CNN-ovom Chrisu Cuomou. "Nastavit ćemo dalje, što god je potrebno da se to učini, to ćemo i učiniti. Predani smo tome", zaključila je.

Tajna služba šalje tim agenata koji će štititi Bidena

Tajna služba, koja je zadužena za sigurnost američkih predsjednika, šalje tim agenata koji će dodatno pojačati mjere sigurnosti oko Joea Bidena. > Opširnije

7:52 Pobijedio ili izgubio, Trumpov pokret snažniji je i veći nego prije

Rezultat američkih predsjedničkih izbora još je neizvjestan, ali jedno je sigurno - pokret predsjednika Donalda Trumpa i dalje živi i snažniji je nego što se očekivalo. > Opširnije

7:33 CNN: Policija istražuje navodno planiranje napada na kongresni centar Pennsylvania u kojem se broje glasovi

Policija istražuje navodno planiranje napada na kongresni centar Pennsylvania u Philadelphiji, javlja CNN. 

"Policija je dobila informacije o grupi, moguće obitelji, koja se automobilom dovezla iz Virginije kako bi napala kongresni centar", javila je CNN-ova podružnica. 

Policija je rekla da su pronašli oružje i da vjeruju kako su pronašli Hummer o kojem su dobili dojavu, prenosi CNN. Naveli su kako su na prijetnju upozoreni oko 22 sata po lokalnom vremenu u četvrtak.

Prijetnja je uključivala skupinu pojedinaca izvan države, navodi se. Najmanje jedna osoba je privedena. > Opširnije

7:32 CNN: Trump je noćas održao najneiskreniji govor u četiri godine

Donald Trump noćas je održao najneiskreniji govor u četiri godine predsjedavanja, piše CNN.

"Gledao sam ili čitao transkripte svakog Trumpovog govora od kraja 2016. Katalogizirao sam tisuće i tisuće njegovih lažnih tvrdnji. Nikad ga nisam vidio da laže toliko žestoko i temeljito kao što je to učinio u ovom posljednjem obraćanju u Bijeloj kući", napisao je CNN-ov Daniel Dale koji je analizirao i ovaj Trumpov govor.

Ustvrdio je kako gotovo ništa što je izrekao Trump nije točno i to potkrijepio kratkim pregledom Trumpovih noćašnjih izjava. > Opširnije

7:31 CNN: Trump noćas spominjao svoju pobjedu, tri velike TV kuće su prekinule njegov govor

AMERIČKI predsjednik Donald Trump noćas se obratio javnosti iz Bijele kuće. Ponovio je da mu demokrati pokušavaju ukrasti izbore.

Osim toga rekao je da je već premoćno pobijedio u ključnim državama u kojima se još broje glasovi. Čim je to učinio, tri velike američke televizije ABC, MSNBC i CBS prekinule su prenositi njegovo obraćanje. > Opširnije

7:29 Novo ažuriranje broja izbrojenih glasova iz Georgie se očekuje tek u popodnevnim satima

Novo ažuriranje broja izbrojenih glasova koje daje državni tajnik Georgie Brad Raffensperger ne očekuje se prije popodneva po hrvatskom vremenu, javlja CNN.

Prema zadnjem ažuriranju, u ovoj je ključnoj državi ostalo još 14.097 glasova za izbrojiti.

7:10 Fox News je objavio nove, precizne postotke i brojeve glasova za ključne države:

  • Georgia - vodi Trump. Donald Trump - 2,447,343    49.40%, Joe Biden - 2,445,568    49.36%. Prebrojeno 99%.Država nosi 16 elektorskih glasova.
  • Pennsylvania - vodi Trump. Donald Trump - 3,285,239
      49.59%, Joe Biden -  3,262,850   49,26%. Prebrojeno 93%. Država nosi 20 elektorskih glasova.
  • Nevada - vodi Biden. Joe Biden - 604,251    49.43%, Donald 592,813    48.50%. Prebrojeno 89%. Država nosi 6 elektorskih glasova.
  • Sjeverna Karolina - vodi Trump. Donald Trump - 2,732,084    50.09%, Joe Biden - 2,655,383    48.69%. Prebrojeno 94%. Država nosi 15 elektorskih glasova.

7:10 Dobrodošli u još jedan dan Indexovog praćenja rezultata američkih izbora iz minute u minutu.

Pročitajte više