Biden zbog ruske invazije naredio najveće otpuštanje nafte u povijesti

Screenshot: Bijela kuća

AMERIČKI predsjednik Joe Biden se obratio javnosti povodom rasta cijena plina i nafte zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Naredio je da se iz američkih Strateških naftnih rezervi (SPR) dnevno u promet pusti milijun barela nafte dnevno u narednih šest mjeseci kako cijene energenata u SAD-u ne bi otišle u nebo. 

"Razmjer ovog puštanja je neviđen: svijet nikada nije imao otpuštanje naftnih rezervi po ovoj stopi od milijun barela dnevno za ovo vrijeme. Ovo rekordno puštanje osigurat će povijesnu količinu opskrbe koja će služiti kao most do kraja godine kada će se povećati domaća proizvodnja", navela je Bijela kuća.

Biden također poziva na povećanje domaće proizvodnje nafte, a Bijela kuća proziva neke naftne kompanije da su odlučile ostvariti izvanrednu zaradu bez dodatnih ulaganja kako bi pomogle u opskrbi.

Cijene sirove nafte varirale od početka ruske invazije

Američki predsjednik ponovio je svoju predanost postizanju stvarne energetske neovisnosti potpunim smanjenjem ovisnosti SAD-a o nafti, pozivajući Kongres da pomogne ubrzati prijelaz na čistu energiju.

Pala je cijena sirove nafte nakon napisa da će Biden iskoristiti strateške rezerve, a sirova nafta po barelu za isporuku u svibnju trenutno je pala za 5.79 dolara na 102.03 dolara po barelu. Cijene sirove nafte značajno su varirale od početka ruske invazije na Ukrajinu, a cijene na pumpama ostale su visoke - u prosjeku iznad 4.20 dolara po galonu.

Najveće otpuštanje nafte u povijesti Strateških naftnih rezervi

To je treći put da su Sjedinjene Države iskoristile svoje strateške rezerve u posljednjih šest mjeseci, a ujedno i najveće otpuštanje nafte iz Strateških naftnih rezervi u povijesti SPR-a. Dodao je kako će naftne kompanije koje ne crpe naftu iz neiskorištenih izvora morati početi proizvoditi naftu ili će "platiti za svoju neaktivnost".

Dosadašnja puštanja u promet nafte nisu uspjela sniziti cijene jer je svjetska potražnja gotovo dosegla razinu prije pandemije, dok je globalno došlo do pooštrenih uvjeta na strani ponude. Naime, cijene nafte su počele rasti krajem veljače s napadom Rusije na Ukrajinu, na što su Sjedinjene Države i zapadni saveznici odgovorili sankcijama Rusiji, koja je drugi najveći izvoznik sirove nafte u svijetu.

Strateške naftne rezerve (SRP) trenutno raspolažu s 568.3 milijuna barela nafte, što je najniža količina od svibnja 2002., piše Reuters pozivajući se na podatke američkog ministarstva energetike.

Pročitajte više