BiH: Abazović na slobodi unatoč optužnici za ratne zločine

BOSANSKI Srbin Dragomir Abazović, kojega Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu sumnjiči za sudjelovanje u ratnim zločinima, otpušten je u petak iz sarajevske bolnice gdje je proveo nešto manje od mjesec dana zbog ozljeda koje je zadobio u okršaju s EUFOR-om prilikom uhićenja.

Otpustom s liječenja Abazović je ujedno pušten na slobodu, jer mu je odlukom Suda BiH u četvrtak ukinuta mjera pritvora što ju je ranije odredio Županijski sud u Sarajevu. Abazović je u bolnicu dospio nakon ranjavanja 5. siječnja kod Rogatice, kada su ga pripadnici vojnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) pokušali uhititi.

Odlučujući po žalbi što ju je podnio odvjetnik, državni je sud zaključio kako rješenje o pritvoru nije bilo pravno važeće pa je naložilo Abazovićevo puštanje na slobodu.

Odjel za ratne zločine pri Sudu BiH preuzeo je vođenje postupka protiv Abazovića na temelju istrage što ju je provelo sarajevsko županijsko tužiteljstvo.

Tjeralica za Abazovićem, pod sumnjom da je sudjelovao u ratnim zločinima u okolici Sarajeva, raspisana je još 2000. godine, no policija Republike Srpske punih pet godina nije nikada poduzela mjere kako bi ga se uhitilo.

Glavni zapovjednik EUFOR-a general Gian Marco Chiarini pojasnio je kako su njegovi vojnici 5. siječnja poslani u okolicu Rogatice kako bi utvrdili boravi li tamo Abazović.

Na njih je tada pucano pa su oni uzvratili vatru pri čemu je Abazović ranjen u glavu a njegov malodobni sin u grudni koš, dok je supruga Rada zadobila teške ozljede abdomena od kojih je istog dana umrla.

Voditelj Klinike za neurokirurgiju Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu dr. Kemal Dizdarević izjavio je u petak novinarima u Sarajevu kako je Abazović uspješno izliječen s preporukom da nastavi fizikalni tretman u nekoj od specijaliziranih ustanova.

Dizdarević nije mogao izrijekom odgovoriti je li Abazović sposoban za suđenje koje ga očekuje na Sudu BiH, pojasnivši kako odluku o tome treba donijeti psihijatar.

Pročitajte više