BiH: Karadžićeva stranka pod sankcijama zbog pomaganja ratnim zločincima

VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown donio je u subotu odluku kojom se zabranjuje svako financiranje Srpske demokratske stranke (SDS) iz javnih fondova.

U priopćenju Ureda visokog predstavnika (OHR), koje je objavljeno u Sarajevu, navodi se kako je Ashdown ovu odluku donio zbog toga što je ocijenio da je SDS najodgovorniji zbog činjenice da vlasti Republike Srpske za proteklih osam godina nisu učinile ništa kako bi se uhitila bilo koja osoba osumnjičena za ratne zločine, a posebice kako bi se pravdi priveo bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić.

Građani BiH i dalje su taoci političkih snaga, posebice onih u Republici Srpskoj, koje nisu uspjele ispuniti ključnu obvezu iz Daytonskog sporazuma, a to je dovođenje optuženih za ratne zločine pred lice pravde, stoji u priopćenju Ashdownova ureda.

OHR posjeća kako je svih 25 osoba iz BiH koje je optužio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) privedeno isključivo zahvaljujući akcijama međunarodnih snaga, dok je SDS kao stranka koja je ranije kao i danas predstavljala ključni čimbenik u vlasti Republike Srpske sve to samo promatrala.

"Imamo dobre razloge vjerovati kako SDS i danas održava financijske veze sa svojim utemeljiteljem Radovanom Karadžićem. Dao sam SDS-u rok u kojemu treba osigurati informaciju je li to točno ili ne. Dok se to ne dogodi BiH ne može sebi priuštiti rizik da javna sredstva uplaćuje stranci koja je još uvijek financijski povezana sa optuženima za ratne zločine", stoji u izjavi Visokog predstavnika.

Sukladno zakonskim odredbama koje su na snazi u BiH, svaka parlamentarna stranka u toj zemlji ima pravo na financiranje iz proračuna, ovisno o tome na kojoj je razini zakonodavne vlasti zastupljena.

Ashdown je u protekla dva dana uputio niz oštrih upozorenja vlastima Republike Srpske, posebice nakon što su one napale SFOR zbog ovotjedne akcije na Palama kada je tijekom potrage za Karažićem ranjen pravoslavni svećenik s Pala i njegov sin.

Ashdown je akciju SFOR-a opravdao činjenicom da entitetske vlasti ne čine ništa na privođenju ratnih zločinaca kao i činjenicom da istaknuti predstavnici Pravoslavne crkve otvoreno govore kako im je dužnost i obveza štititi Karadžića.

Pročitajte više