BiH: Odbor o pripremama za doček Pape

ORGANIZACIJA posjeta pape Ivana Pavla II. BiH stajat će oko pet milijuna konvertibilnih maraka (oko 2,5 milijuna eura), izjavio je član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon sjednice Organizacijskog odbora za pripremu Papina dolaska u BiH i Banju Luku 22. lipnja.

Novac će se osigurati iz proračuna BiH (oko 1,7 milijuna KM) te iz proračuna Republike Srpske i Federacije BiH (po 1,65 milijuna KM). Na Odboru, kojim Čović predsjeda, dogovoren je strog nadzor svih računa od kojih će svaki potpisivati tri ministra financija (BiH, RS i FBiH), a trošenje novca pratit će revizori na razini države BiH.

Predsjednik RS-a Dragan Čavić, koji je i član Odbora, kazao je da se posebna pozornost usmjeruje na sigurnosnu stranu toga događaja i tom smislu na suradnju s MUP-om Republike Hrvatske koji ima dragocjena iskustva. Čavić je naglasio da je Papin posjet velik događaj za BiH, posebno za RS i Banju Luku, i pozvao građane Republike Srpske da dan dolaska Svetog Oca bude svečano obilježen.

Organizacijski odbor danas je ocijenio da sve pripreme teku po planu te da će građevni radovi na lokalitetu samostana Petrićevac, gdje će Papa održati misu i beatificirati Ivana Merza, završiti do 7. lipnja.

Dragan Čović kazao je da se u vrijeme Papina posjeta moraju osigurati uvjeti za rad i smještaj oko 500 novinara, 70 do 100 kardinala i biskupa iz Europe i svijeta te oko 700 VIP-uzvanika.

Cijeli događaj osiguravat će koordinirano sve domaće i obavještajne službe europskih i susjednih zemalja, SFOR, Europska policija (EUPM) i policija iz cijele BiH, Državna granična služba BiH, a u sve su već sada uključena ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore.

Pročitajte više