BiH policija u akciji "Svjetlost" uhitila sedam osoba

NA ŠIREM području Tuzlanskog kantona i Distrikta Brčko BiH rano jutros počela je operativna policijska akcija "Svjetlost", u kojoj sudjeluju snage svih policijskih agencija u BiH. Akcija se provodi na osnovi akata i naredbi tužiteljstva BiH i suda BiH. Aktivnosti ove akcije su otkrivanje i kazneno procesuiranje osoba osumnjičenih za kaznena djela ugrožavanja teritorijalne cjeline BiH, napada na ustavni poredak BiH i izazivanja narodne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. U akciji je uhićeno sedam osoba, šest državljana BiH i jedan stranac.

Aktivnosti u okviru operativne akcije "Svjetlost" provodile su se na širem lokalitetu Brčko Distrikta i Tuzlanskog kantona, u mjestu Gornja Maoča, radi pronalaženja predmeta i tragova kaznenih djela važnih za postupak.

 "Najveća policijska operacija u BiH od završetka rata"

Glasnogovornik tužiteljstva BiH Boris Grubešić je medijima izjavio kako je ovo najveća policijska operacija u BiH od završetka rata, koja se provodi na području Tuzlanske županije i Distrikta Brčko. Policija je bila postavila barikadu tri kilometra prije ulaska u Maoču te u akciji sudjeluje oko 600 policijskih djelatnika i više desetaka vozila. Grubišić je rekao kako je u akciji zaplijenjena veća količina vatrenog i hladnog oružja, CD-i, kompjutori i dokumentacija koja će se koristiti kao dokazni materijal. Uhićeni su 39-godišnji Nusret Imamović, 34-godišnji Eldin Imamović te 25-godišnji Džemal Kazaferović i još četiri muškarca.

"Akcija prolazi bez problema, uz pasivan otpor mještana"

Gornja Maoča je izolirano mjesto u kojem do sada nisu vrijedili zakoni države BiH te mnogi to mjesto smatraju najsnažnijim središtem radikalnog islama u regiji, piše Bitno. Pojedinosti i rezultati akcije bit će objavljeni nakon završetka operacije.

"Akcija prolazi bez problema, uz pasivan otpor mještana", rekao je ujutro Grubišić te dodao kako je moguće da akcija potraje i duže, ovisno o razvoju situacije i prikupljanju dokaznih materijala.

Pročitajte više