BiH: Schwarz Schilling najavio da će on biti posljednji visoki predstavnik

NOVI visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schwarz Schilling najavio je u utorak navečer kako će on biti posljednji visoki predstavnik u BiH rekavši da će, kako se izrazio, u bliskoj budućnosti prestajati postojati i Ured visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR).

Schilling je ovo rekao u svom prvom javnom obraćanju građanima BiH koje su istodobno emitirali državna televizija te entitetske televizije Federacije BiH i Republike Srpske.

Schilling je međutim naglasio kako nakon gašenja dužnosti visokog predstavnika neće napustiti BiH. "Ostat ću u BiH kao posebni predstavnik EU-a, kako bih pomogao u usmjeravanju procesa integracije", rekao je Schilling dodavši kako je budućnost BiH u europskim i euroatlantskim integracijama.

Schilling, koji je u utorak i službeno preuzeo dužnost od svog prethodnika Paddyja Ashdowna, smatra kako postoje realni izgledi da će BiH tijekom njegova mandata potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom te priključiti se NATO-ovom programu Partnerstvo za mir.

Istaknuo je da za poduzimanje ovih koraka ka europskim i euroatlantskim integracijama BiH mora biti potpuno suverena država, te da odgovornost moraju preuzeti bosanskohercegovački dužnosnici.

"Kao visoki predstavnik imam ovlasti nametati zakone, ali ne mogu nametnuti pomirenje i ne mogu nametnuti prosperitet", kazao je Schilling. On je u tom kontekstu naglasio kako su za BiH od iznimne važnosti izbori zakazani za listopad ove godine. Rekao je kako su ti izbori prilika da se izaberu čelnici koji su najsposobniji osigurati europsku budućnost BiH.

Schilling je peti visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. Prije njega i Ashdowna te dužnosti su obavljali Austrijanac Wolfgang Petritsch, Španjolac Carlos Westendorph i Šveđanin Carl Bildt. Schilling je član Kršćanske demokratske unije (CDU) Njemačke i prvi je visoki predstavnik u BiH koji dolazi iz narodnjačko-konzervativnog političkog miljea. Njegovi prethodnici na toj dužnosti bili su iz socijaldemokratskih odnosno liberalno političkih krugova.

Pročitajte više