BIH: ZA OPĆINSKE IZBORE U LISTOPADU 71 STRANKA, 179 NEZAVISNIH KANDIDATA

Za izbore u 142 općine u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 2. listopada, prijavila se čak 71. stranka te 179 nezavisnih kandidata, objavilo je Izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine u nedjelju na svojoj Internet stranici nakon što je u ponoć istekao rok za prijavu. L

U 113 općina svoju kandidaturu prijavila je najsnažnija stranka u BiH Stranka demokratske akcije dok će SDP BiH svoje biračke liste imati u 111 općina.

Hrvatska demokratska zajednica BiH kandidirala se u 68 općina, 54 u Federaciji i 13 u Republici Srpskoj te u Distriktu Brčkom.

Birači se za glasovanje moraju najkasnije prijaviti do 17. lipnja, precizira Izborno povjerenstvo BiH dok stranke potpune kandidacijske liste moraju dostaviti općinskim izbornim tijelima do 29 lipnja.

Na ovim izborima jedino se u Mostaru neće izravno birati načelnik općine zbog odredbi Statuta kojega je početkom godine nametnuo Visoki predstavnik Paddy Ashdown. Za Gradsko vijeće Mostara prijavilo se 26 stranaka pa bi zajedno s neovisnim kandidatima Mostarci 2. listopada mogli birati između čak 32 razne liste.

Na izborima ove godine pojavila se i stranka koja veliča haaškog optuženika - Srpski radikalni naziv dr. Vojislav Šešelj.

(Hina) xzkre yrt

Pročitajte više