BiH zadovoljna prijedlogom hrvatske vlade o mostu za Pelješac

AKO je suditi prema izjavama ministra prometa i komunikacija BiH Bože Ljubića, prijedlog za gradnju mosta kopno-Pelješac kojega je hrvatska vlada uputila vlastima Bosne i Hercegovine je prihvatljiv.

Naime, kako prenosi "Dnevni avaz" hrvatska strana navodi da će BiH imati osiguran prilaz otvorenome moru zahvaljujući visini mosta od najmanje 55 metara i širini između stupova mosta od 200 metara. Sam most trebao bi biti dug 2,3 kilometra, a dvije su strane suglasne i u tome da svi kriteriji za zašttu okoliša koji vrijede u Hrvatskoj budu primjenjeni i na teritoriju BiH.

S druge strane, "Oslobođenje" upozorava da u Bosni i Heregovini još uvijek nije provedena javna rasprava o utjecaju ovog projekta na okoliš, što bi moglo dovesti do odgode potpisivanja memoranduma.

Ljubić će ovog tjedna uputiti, kako je najavio, materijal Vijeću ministara koje će zauzeti konačno stajalište. Vijeće ministara BiH u blokadi je već desetak dana nakon što su se bošnjački ministri odbili očitovati o odluci o kvaliteti goriva te o sporazumu sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) na čemu inzistiraju vlasti Republike Srpske.

Pročitajte više