SAD kaže da podržava pravo Kineza na prosvjed

Foto: EPA

SJEDINJENE Američke Države službeno su podržale ljude u Kini koji prosvjeduju protiv strogih vladinih mjera protiv koronavirusa. "Ljudima treba dopustiti pravo okupljanja i mirnog prosvjeda protiv politike, zakona ili diktata kojima se protive", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Bijela kuća podržava pravo na miran prosvjed", rekao je Kirby. Dodao je da SAD nije primio nikakve zahtjeve Kine za cjepiva, nakon što su neki stručnjaci sugerirali da će kineski predsjednik Xi Jinping možda morati uvesti zapadna cjepiva ako odluči ublažiti politiku svoje zemlje u borbi protiv koronavirusa. 

Napeti odnosi SAD-a i Kine

Kina i SAD imaju vrlo napete odnose proteklih godina. Na prvom američko-kineskom summitu između predsjednika Xija i predsjednika Joea Bidena razmijenjene su nediplomatske riječi i postalo je očito da i dalje postoji težak odnos između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava. 

Odnos je dodatno zahladio kada je predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila Tajvan u kolovozu, što je izazvalo bijes Kine. Međutim, čini se da je Bidenov i Xijev sastanak na summitu G20 ponovo otvorio komunikaciju dviju zemalja.

Pročitajte više