Bijela kuća osudila najnovije ruske napade: Oni vode brutalan i barbarski rat

Foto: EPA

BIJELA kuća je osudila najnovije ruske napade u Ukrajini pri kojima je život izgubilo najmanje petero ljudi.

"Ovi napadi su još jedan primjer ruskog brutalnog i barbarskog rata prilikom kojeg se vrše napadi na ključnu infrastrukturu - koja pruža svjetlo i toplinu civilima u Ukrajini", priopćio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, a prenosi CNN.

"Sjedinjene Države nastavit će pružati Ukrajini sve što joj je potrebno kako bi se mogla obraniti od ovakvih napada; uključujući sustave protuzračne obrane. Radimo na tome da ruske snage preuzmu odgovornost za ove ratne zločine i zvjerstva. Rusija podcjenjuje snagu i odlučnost ukrajinskog naroda tako da će propasti i ovi najnoviji pokušaji da ga se slomi", dodao je.

Raketirana stambena zgrada u Dnjepru, poginulo najmanje petero ljudi

Podsjetimo, ruske snage su danas projektilom pogodile stambenu zgradu u istočnom ukrajinskom gradu Dnjepru. Prema dosad objavljenim informacijama, u napadu je poginulo petero ljudi, a skoro 60 ih je ranjeno. Među ranjenima je i 12 djece, objavio je guverner regije Valentin Rezničenko.

Šef uprave ukrajinske državne elektroenergetske kompanije Ukrenergo rekao je da su ruske snage tijekom današnjih napada ciljale ukrajinski energetski sustav. "Nažalost, pogođena su energetska postrojenja u pet regija", objavio je Volodimir Kudricki na Facebooku pa dodao kako "inženjeri već rade na popravcima". 

Kudricki je objavio da su pogođene elektrane i trafostanice Ukrenerga, dodajući da su "kontrolabilnost i integritet sustava očuvani". Šef Ukrenerga navodi da je "deficit u sustavu značajan".

"Situacija je teška u regijama Harkiv i Lavov. Na terenu su timovi inženjera koji popravljaju štetu te eliminiraju posljedice napada", objavio je Kudricki pa dodao: "Koordinirani rat vojske i naših inženjera ne dozvoljava neprijatelju postizanje glavnog cilja, a to je da Ukrajina bude bačena u hladnoću i mrak."

Pročitajte više