Bijela kuća: SAD će uvesti carinu od 200 posto na aluminij iz Rusije

Foto: EPA

Sjedinjene Države uvest će carinu od 200 posto na aluminij proizveden u Rusiji počevši od 10. ožujka, objavila je danas Bijela kuća najavljujući širok spektar sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Uz to, SAD će uvesti i carinu od 200 posto na uvezeni aluminij u kojem se nalazi aluminij iz Rusije počevši od 10. travnja.

Analitičari: Rusija bi mogla odgovoriti ograničavanjem izvoza nikla i paladija

Ruski aluminij proizvodi Rusal, koji pokriva šest posto globalne opskrbe. Izvoz u SAD činio je sedam posto prihoda Rusala u prvoj polovini 2022. godine.

Analitičari su ovaj mjesec rekli da bi Rusija na tu mjeru mogla odgovoriti ograničavanjem izvoza nikla i paladija, koji su važni za SAD. Nikal je važan za aeronautičku industriju i baterije za električna vozila. Paladij je ključan sastojak za automobilske katalizatore.

SAD sankcionirao desetke poduzeća

Istodobno, američko ministarstvo trgovine danas je kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu uvelo sankcije desecima poduzeća, uključujući ona u Kini, Kanadi i Francuskoj, dodavši ih na popis tvrtki kojima se ograničava trgovina.

Time se, u povodu prve godišnjice rata, želi nastaviti "napore da se ruskoj obrambenoj industrijskoj bazi i vojsci prekine pristup čak i niskotehnološkoj potrošačkoj robi koju žele nabaviti kako bi Rusija nastavila rat", navodi se u priopćenju.

Na popis su dodani deseci poduzeća, uključujući 79 iz Rusije, pet iz Kine, dva iz Kanade i po tri iz Francuske, Nizozemske i Luksemburga.

Pročitajte više