Bijes u Italiji: Sud zaključio da je žrtva previše muževna da bi bila silovana

Screenshot: YouTube/Cronache Ancona

STOTINE prosvjednika pojavilo se ovog tjedna pred talijanskim sudom nakon što su dvojica muškaraca oslobođeni optužbi za silovanje djelomično zbog toga što su sutkinje smatrale da je navodna žrtva izgledala previše "muževno", javlja CNN.

Godine 2016. dvojica peruanskih muškaraca osuđeni su za silovanje jedne žene, čije se ime ne smije navesti iz pravnih razloga, u talijanskom gradu Anconi 2015. godine. No, presudu je naknadno odbacio žalbeni sud u Anconi jer su tri sutkinje zaključile kako svjedočanstvo navodne žrtve nije vjerodostojno.

Previše muževna za silovanje

Žrtva, koja je u vrijeme navodnog napada imala 20 godina, također je peruanskog podrijetla.

Mnogi su bili šokirani odbacivanjem presude jer je liječnički tim potvrdio da su ozljede žene u pitanju u skladu s optužbom za silovanje.

Cinzia Molinaro, odvjetnica žrtve, rekla je kako su sutkinje poništile prvobitnu presudu s obrazloženjem od 22 stranice, tvrdeći da iskaz žene o incidentu nije bio pouzdan budući da je muškarci "nisu smatrali privlačnom, bila je previše muževna".

U obrazloženju su navele kako je jedan od optuženika imao spremljen ženin broj u svom telefonu pod nazivom "viking" i da "nije moguće isključiti mogućnost kako je zapravo žena bila ta koja je organizirala živahan događaj."

14 šavova

"Šokirala nas je izrečena presuda. Bila sam zapanjena kada sam čula obrazloženje suda“, rekla je Molinaro za CNN. 

Navodna žrtva tvrdi kako ju je u parku u Anconi 9. ožujka 2015. godine silovao muškarac kojeg je poznavala, dok je drugi muškarac stajao sa strane i stražario. 

"Sljedećeg dana otišla je u bolnicu. Liječnici su joj zašili ozljede te je imala 14 šavova u vagini“, rekla je njena odvjetnica.

Droga za silovanje

"Nije se sjećala što se točno događalo jer je bila drogirana“, kazala je Molinaro  i dodala kako su liječnici potvrdili da su u krvi navodne žrtve pronađeni tragovi droge za silovanje. 

Muškarcu optuženom za silovanje sud je prvotno dosudio 5 godina zatvora, a njegovom kolegi, koji je stražario, odredio je tri godine zatvorske kazne. Presuda je odbačena 2017. godine, ali je tek prošlog tjedna javnost saznala za obrazloženje koje stoji iza poništenja prvobitne presude.

"Nečuveno je da se još uvijek sudi ženama koje su žrtve silovanja“

Zbog kontroverznih navoda u obrazloženju sutkinja, na noge su se digle organizacije za ženska prava i sindikati te su ovoga ponedjeljka organizirali prosvjed ispred suda u Anconi.

"Nečuveno je da se još uvijek sudi ženama koje su žrtve silovanja, a ne silovateljima“, napisao je na Twitteru lokalni ogranak sindikata CGIL.

Pročitajte više