Bijes zbog povijesnog dokumenta o klimi. "Ovo je smrtna presuda, nećemo ju potpisati"

Foto: EPA

Klimatski aktivisti upozoravaju da bi summit o klimi COP28 mogao biti na korak od propasti nakon što je u novom nacrtu temeljnog sporazuma izostavljen poziv na postupno ukidanje fosilnih goriva, glavnog pokretača klimatske krize.

U nacrtu, koji je objavljen šest sati kasnije nego se očekivalo, koriste se ublaženi izrazi o fosilnim gorivima, što je očiti ustupak zemljama proizvođačima nafte koje su se protivile toj mjeri.

Poziva zemlje da poduzmu mjere za smanjenje onečišćenja koje uzrokuje zagrijavanje planeta, što bi "moglo" uključivati smanjenje potrošnje i proizvodnje nafte, ugljena i plina. Mnogi klimatski stručnjaci i promatrači osudili su nacrt zbog nejasnog jezika – uključujući korištenje nespecifičnog "mogao bi" – i nedostatka konkretnih rokova.

Više od 100 zemalja došlo je na pregovore u Dubaiju podržavajući postupno ukidanje fosilnih goriva, a mnoge će vjerojatno izraziti svoje protivljenje na nadolazećim sastancima. Drugi, poput Saudijske Arabije, koji su se zalagali za isključivanje bilo kakvog spominjanja fosilnih goriva, mogli bi pokušati još više ublažiti tekst.

Bivši američki potpredsjednik Al Gore rekao je u objavi na X-u da je summit "sada na rubu potpunog neuspjeha". "Svijet očajnički treba postupno ukinuti fosilna goriva što je prije moguće, ali ovaj ponizni nacrt glasi kao da ga je OPEC diktirao od riječi do riječi", rekao je Gore. “Čak je gore nego što su se mnogi bojali.”

"Smrtna presuda"

Savez malih otočnih država (AOSIS), međuvladina organizacija, već je naznačila da njezini članovi neće odobriti sporazum u sadašnjem obliku te je kritizirao pregovore zbog nedostatka transparentnosti i inkluzivnosti.

"Nećemo potpisati svoju smrtnu presudu", rekao je u izjavi Cedric Schuster, samoanski političar i predsjednik AOSIS-a. "Ne možemo potpisati tekst koji nema snažnu obvezu postupnog ukidanja fosilnih goriva."

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da se nacrtom "nastoji uravnotežiti niz interesa", ali ipak "treba biti znatno ojačan". Glavni pregovarači za Europsku uniju opisali su nacrt kao "nedovoljan".

"Ne mogu od vas sakriti činjenicu da je tekst, kakav sada stoji, razočaravajući", rekao je novinarima europski povjerenik za klimatske akcije Wopke Hoekstra. "Ima tu nekoliko dobrih stvari, ali sve u svemu to je očito nedovoljno i neadekvatno za rješavanje problema kojim se ovdje bavimo."

Hoekstra je dodao da EU ostaje pri svom stavu, pozivajući na postupno ukidanje ugljena, nafte i plina, dopuštajući samo korištenje fosilnih goriva u sektorima u kojima je teško iskoristiti obnovljive izvore energije. Teške industrije poput proizvodnje čelika, na primjer, ne mogu koristiti energiju vjetra i sunca.

Alok Sharma, britanski zastupnik i predsjednik COP26 u Glasgowu prije dvije godine, rekao je da je "teško vidjeti kako će ovaj tekst pomoći da se postigne duboko i brzo smanjenje emisija koje nam je potrebno do 2030. godine."

"Budući da toliko zemalja podupire jasan jezik o postupnom ukidanju fosilnih goriva, kome ovaj tekst zapravo služi?" rekao je Sharma na X-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.