Bikerska femme fatale koštala položaja kanadskog šefa diplomacije

KANADSKI ministar vanjskih poslova Maxime Bernier podnio je ostavku zbog neočekivano neugodnih posljedica prekida veze sa svojom djevojkom.

U travnju je 45-godišnji član konzervativne vlade premijera Stephena Harpera napustio kuću bivše manekenke Julie Couillard, s kojom je duže vrijeme imao ljubavnu vezu. Pri tome je zaboravio torbu koja je sadržavala strogo povjerljive vladine spise, uključujući i one koji su se ticali NATO-a i samita u Bukureštu.

Da mu dokumenti nedostaju je Bernier shvatio tek u nedjelju, kada je Couillardin odvjetnik iste predao vladi. Dva dana kasnije, odnosno isti dan kada je doznao kako Couillard cijelu priču namjerava ispričati jednoj TV-postaji, Bernier je podnio ostavku, preuzevši punu odgovornost za svoj sigurnosni propust.

Couillard je u intervjuu rekla kako je bila "prestravljena" kada je shvatila što joj je zapravo ostavio momak, ali da nije vidjela nijedan dokument.

Kanadski mediji pretpostavljaju da su se među dokumentima mogli nalaziti i detaljni planovi NATO-vih operacija u Afganistanu, odnosno premještanje raznih ISAF-ovih kontingenata iz mirnih u nemirni južni dio zemlje gdje se usamljeni kanadski, britanski i američki vojnici sve teže nose s talibanima. Taj je plan bio predmetom teških pregovora na samitu NATO-a u Bukureštu, a gdje je bio nazočan i nesretni Bernier.

Kanadski premijer Harper je, pak, odbio reći što se nalazilo u spornoj torbi, ali smatra kako je Bernierovom ostavkom stvar završen.

Bernier je, inače, već ranije imao probleme zbog svoje djevojke. S njom je vezu započeo prošle godine, a obznanio je kada mu je, provokativno odjevena, bila pratilja na jednoj javnoj ceremoniji. Couillard za život zarađuje kao direktorica tvrtke za proizvodnju sigurnosnih uređaja.

U svojoj prošlosti je, pak, Couillard imala daleko živopisnije partnere od Berniera. Godine 1993. je započela ljubavnu vezu s Gillesom Giguereom, bikerom povezanim s montrealskim organiziranim kriminalom. Veza je završila tako što je Giguere ubijen, nedugo nakon što je pristao postati policijski doušnik.

Godinu dana kasnije se Couillard udala za Stephanea Siroisa, člana bikerske bande Rockers. Brak je završio razvodom, a 2002. godine je Sirois bio jedan od svjedoka optužbe na spektakularnom sudskom procesu protiv bikerskih bandi.

Kanadski mediji navode kako je Couillard s jednim bikerom izlazila 2005. godine, odnosno ne tako davno prije upoznavanja ministra.

Kanadskoj oporbi je veza Berniera i žene s bikerskom prošlošću došla kao poslastica. Bikeri se posljednjih godina povezuju s organiziranim kriminalom i valom nasilja koji je donedavno bio nekarakterističan za tu zemlju. Za neke bikerske bande se smatra kako imaju i političke ambicije.

Couillard je u medije izašla s tvrdnjom da joj je skandal uništio poslovnu karijeru, te da je bila "ponižena kao žena".

D.A.

Pročitajte više