Biseri potpredsjednika Miloševića: Investitori su u ovo vrijeme krize sasvim dobrodošli

IVAN DOMAGOJ MILOŠEVIĆ potpredsjednik Vlade Jadranke Kosor zadužen za praćenje investicija u svojem prvom intervjuu hrvatskim medijima u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija, nikako se nije proslavio.

Jasne odgovore na jasna pitanja Milošević nije davao, ali je zato pokazao da je vrlo brzo počeo baratati političkim floskulama. Iz nekih njegovih izjava vide se uzori poput Andrije Hebranga ili Ivana Šukera. No, jasno nam je da Miloševiću nedostaje iskustva ali njegovo "gubljenje"kada objašnjava zašto je točno doveden u Vladu Jadranke Kosor i što točno radi, posebno je zabavno.

Neke od "bisera" potpredsjednika Vlade kojega je Kosor opisala jednom prigodom kao ključnog čovjeka za izlazak Hrvatske iz krize donosimo na Indexu.

King size Milošević

"Činjenica je jedna. Veličina nije važna. Važna je prilagodljivost, važna je brzina promjene" - na upit zašto gospodarstvo naše zemlje nije brže napredovalo nakon što je završio rat.

EU svjedok

"Mogu osobno posvjedočiti da ulazak Hrvatske u Europsku uniju povoljno djeluje na atraktivnost Hrvatske u privlačenju međunarodnih ulagača" - potpredsjednik o tome kako privući investitore.

Hebrang šapnuo

"Hrvatska je sporije i kasnije ušla u krizu pa je oporavak nešto sporiji" - Milošević odgovara na kritiku da Vlada ipak nije dovoljno učinila za oporavak gospodarstva.

Rušio barijere

"Na nekoliko sastanaka vidio sam birokratske barijere koje su svima nama u glavama. Sve razine birokracije moraju biti proaktivne i da su na usluzi građanima i investitorima" - o tome što je konkretno napravio kao potpredsjednik Vlade za investicije za privlačenje ulagača.

Kad investitori nisu dobrodošli?

"Investitori su u ovo vrijeme krize sasvim dobrodošli" - Milošević o tome kako sve državne razine moraju biti otvorene prema investicijama.

Plan je tu da se mijenja

"Akcijski plan za uklanjanje poteškoća ulaganjima postoji od srpnja prošle godine. On se nadograđuje i poboljšava. Usko surađujem s ostalim ministrima i državnim tajnicima pa ćemo neke stvari mijenjati" - Milošević u odgovoru na konkretno pitanje radi li na nekim skupnim mjerama kojima će se potaknuti ulaganja.

Usporedbe, a ne brojke

"Pozivam medije da, kada se piše o nezaposlenosti, da se naše brojke uspoređuju s ostalim zemljama Europe. Ne moramo baš sa svih 27 nego može i sa zemljama u regiji. Ne treba raditi usporedbe zadnjih mjeseci nego zadnjih godina" - o rastućoj nezaposlenosti.

Kad vidiš da kasni, trči

"Treba apelirati na te radnike da odmah reagiraju, a ne da čekaju mjesecima da se oduži to neprimanje plaće. Bilo putem sindikata ili čak u tvrtkama u kojima ne postoje sindikati. Može se reagirati i prema poreznoj upravi" - o problemima tvrtki i poduzetnika koji ne isplaćuju plaće radnicima.

Nema ga

"Brodogradnja nije u mom resoru investicija" - o zadnjoj sjednici Vlade koja je odlučivala o brodogradilištima.

Očinski o brodogradilištima

"Svom sinu kažem, danas napravi domaću zadaću jer ne znaš koja te domaća zadaća sutra očekuje" - Milošević o propuštenima šansama za spas brodogradilišta.

Izbjegao Google, ali...

Milošević, iako vrlo kratko u Vladi, već je imao "biser" kada je najavio da u Hrvatsku namjerava dovesti "Google". No danas je bio puno oprezniji pa je preskočivši  "Google" najavio veliki napredak u privlačenju visokotehnološke industrije. Ona bi se prema njegovoj zamisli trebala prebaciti iz Irske u Hrvatsku, onda će Hrvatska biti, kako kaže Milošević "na karti velikih investitora".

Pročitajte više