Biskup ledenog srca: Mrzljak ne želi prosvjednicima vratiti staru župu

"ZAŠTO nam lažu pred oltarom? Biskupi, zašto tolerirate nepravdu?", izvikivalo je dvjestotinjak bijesnih vjernika koji su danas prosvjedovali pred Zagrebačkom katedralom jer im je župa premještena iz Varaždinskih Toplica u Jalžabet.

Dok se u zemlji organiziraju prosvjedi za Tomislava Purdu i pripremaju demonstracije protiv Vlade zbog neizdržive ekonomske situacije, župljani iz sela Jakopovec i Kaštelanec snuju samo o jednom: da ih se vrati u njihovu staru, jednu i jedinu, župu Varaždinske Toplice. Za Jalžabet ne žele ni čuti!

"Naši mještani nikad se neće složiti s tom odlukom, nikad  se s nama o tome nije razgovaralo", izjavio je Josip Družinić, prosvjednik zadužen za odnose s javnošću.

Ovaj bi slučaj mogao dobiti i međunarodni odjek jer su župljani već pisali i Vatikanu, ali odgovor još uvijek iščekuju. Prvo su krenuli s prosvjedima u Toplicama i u Varaždinu, a kad oni nisu urodili plodom, krenuli su put Kaptola kako bi se visoka crkvena lica iz prve ruke uvjerila da misle ozbiljno.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak u više je navrata rekao kako je odluka donesena jer župa Jalžabet broji 2200 ljudi, a ona u Toplicama 5000, pa je Kaptol htio izbalansirati broj župljana. No, dogodila se jedna od zanimljivijih crkvenih buna, koja je danas imala djelomično sretan završetak.

Prosvjednici nisu dobili jamstvo da će im se želja za povratkom u staru župu ispuniti, ali su se nakon prosvjeda mirno i dostojanstveno uputili na svetu misu u katedralu. 

Pročitajte više