Biskupi krenuli u novi napad na Plenkovića, spominjali i pobačaj

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKA biskupska konferencija održala je konferenciju za novinare na kojoj su predstaili Izjavu Komisije Iustitia et pax “Savjest-čuvar čovjekova dostojanstva i slobode”. Konferenciju su, kako su rekli, sazvali kako bi poslali poruku da se "u posljednje vrijeme u javnosti sve više dira u pitanje savjesti i slobode savjesti" i da se "brani slobodno izjašnjavanje o političkim i svjetonazorskim pitanjima.

Već je iz toga jasno, a kako je presica odmicala postalo je još jasnije, da se radi o novom napadu biskupa na Plenkovića i novom pokušaju da se nametne mišljenje Crkve o svjetovnim pitanjima.

Đakovačko-osječki nabiskup Đuro Hranić tako je rekao da jeluje kao da su “u društvu na djelu elementi totalitarnog sustava gdje politička stranka kaže svoje i svi se tako trebaju ponašati”.

“Imali smo raspravu o Istanbulskoj konvenciji i vidjeli smo izjave koje su osporavale pravo na glasovanje po savjesti. Negira se pravo na organiziranje referenduma. Ubrzo će u raspravu ući zakon o pobačaju. Pravo na priziv savjesti je zadnja crta obrane demokracije”, rekao je Hranić.

"I biskupi imaju pravo i dužnost raspravljati o zakonu o pobačaju"

”Susrećemo se s pitanjem i problemom odricanja slobode i neslobodom u političkom djelovanju. Kad je netko saborski zastupnik, on bi trebao uživati slobodu izažavanja". kazao je Hranić.

Govorili su i o novom zakonu o pobačaju. Smatraju da bi se i njih trebalo uključiti u javnu raspravu o tom zakonu. "I biskupi imaju pravo i dužnost sudjelovati u javnoj raspravi”, prenosi njihovu izjavu s press konferencije novinarka N1 televizije Katarina Brečić.

Nadbiskup Hranić kaže kako ne žele utjecati na ministra Kujundžića, ali žele reći da “svatko ima svoj stav i savjest i da, kad dođe do glasovanja, treba glasati po savjesti”.

Biskupi su zabrinuti

U pisanoj izjavi biskupi su napisali da "zabrinjava činjenica da se u posljednje vrijeme sve češće osporava pravo građanima da se slobodno izjasne o nekim društveno-političkim i svjetonazorskim pitanjima".

"Uočava se i određena isključivosto d strane pojedinaca ili pojedinih interesnih skupina koji se ne ustručavaju i javno obezvrjeđivatiuvjerenja i stavove koji su suprotni njihovim svjetonazorskim i ideološkim uvjerenjima", napisali su. Uz to su imali potrebnu filozofski objasniti i što je to savijest, a što priziv savjesti pa su tako napisali da "savijest i sloboda idu zajedno, odnosno čovjekova sloboda temelji se na savjesti koju je potrebno trajno oblikovati u istini" te da priziv savjesti pojedinca i"ma apsolutnu prednost pred tzv. stranačkom stegom" čime su sasvim izravno aludirali na glasanje o Istanbulskoj konvenciji u saboru. 

Biskupi su tako zabrinuti zbog slobode izražavanja, barem onda kada stranačka stega ne ide njima u prilog pa su uz to što su izrazili zabrinutost, pozvali "sve odgovorne osobe i
institucije u hrvatskom društvu na bezuvjetno poštivanje prava na slobodu savjesti kao pretpostavke istinske slobode čovjeka u demokratskom društvu".

Dotakli se i pedofilije

Biskupi su, uz lekcije o savijesti,  komentirali i posljednje slučajeve pedofilije unutar Crkve u Hrvatskoj. Tvrde kako “zauzimaju stav nulte tolerancije prema grijesima na ovom području”.

“Slijedimo smjernice Svete stolice. Izradili smo postupnik u kojeg su ugrađene odrednice crkvenog i građanskog zakodavstva”, rekli su biskupi.

Pročitajte više