Biškupić u utorak otvara Hrvatski nacionalni dan

Japanska vlada izdašno je pomagala hrvatske projekte u kulturi na čemu joj je u ponedjeljak za razgovora s visokim dužnosnikom u Tokiju zahvalio ministar kulture Božo Biškupić, koji će u utorak sudjelovati na svečanom otvorenju Hrvatskog nacionalnog dana na EXPO 2005. u Nagoyi, u pokrajini Aichi.

Kako je priopćeno iz ministarstva kulture, ministar Biškupić je o nastavku kulturne razmjene dviju zemalja razgovarao s povjerenikom za kulturne odnose Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije Japana Hayaom Kawaijem.

Prigodom zahvale podsjetio je na važnije kulturne projekte koje je sufinancirala japanska vlada: 1977., Zagrebačkoj filharmoniji za nabavku instrumenata i ozvučenja, projekt grada Dubrovnika za Dubrovačke ljetne igre, sredstva zagrebačkom HNK-a za nabavku audiovizualne opreme, sudjelovanje u projektu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, trogodišnji projekt studija japanologije na Filozofskom fakultetu i Zagrebu.

Među nizom darovnica izdvaja se darovnica Dvorani Vatroslav Lisinski (2005.) za nabavku mix pulta.

Tijekom razgovora o kulturnoj razmjeni dviju zemalja na području glazbe, likovne umjetnosti i kazališta, ministar Biškupić je pozvao japanske umjetnike da pojačaju svoje nastupe na hrvatskim festivalima i to u Splitu i Dubrovniku.

Već u lipnju u sklopu programa "Labin Art Republika" predstavit će se japanski umjetnici, rekao je Kawaji te pokazao posebno zanimanje za intenzivniju kulturnu suradnju na Dubrovačkim ljetnim igrama.

S hrvatske strane, osim izvrsnog predstavljanja na ovogodišnjem EXPO-u paviljonom "Kap vode, zrno soli", u rujnu će Hrvatski muzej naivne umjetnosti u suradnji s Asahi Shimbunom iz Tokija i Muzejom Harada iz Suwe organizirati izložbu Taizi Harada i njegovi hrvatski prijatelji na kojoj će se izložiti 32 djela osmorice hrvatskih autora naivne umjetnosti.

Sastanku je bio nazočan i veleposlanik Dobre volje Japana Onn Mitani koji je nedavno, za boravka u Hrvatskoj, pohvalio vrlo visoki odnos Hrvatske prema kulturi i obrazovanju.

(Hina) xpp/xrt ydgk

Pročitajte više