Bitka za prijestolnicu ISIS-a u posljednjoj fazi, civili zarobljeni u "apsolutnom paklu"

Screenshot: Al Jazeera

POBUNJENIČKA koalicija sirijskih Kurda i Arapa, koja od lipnja vodi bitku za Raku s Islamskom države, tvrdi da je istjerala džihadiste iz više od 90% grada nakon novog "iznenadnog napada".

Oko 15.000 boraca Sirijskih demokratskih snaga (SDF) uz podršku zračnih snaga i specijalnih jedinica međunarodne koalicije predvođene SAD-om, u lipnju su okružile Raku, grad koji je slovio kao takozvana prijestolnica Islamske države. 

"Preostali borci ISIS-a neće moći pružati otpor još dugo"

Unatoč žestokom i bespoštednom otporu nekoliko tisuća džihadista koji drže ovaj grad na istoku Sirije od 2014., do kolovoza je bilo oslobođeno već 60% grada, a početkom ovog mjeseca SDF je istjerao ISIS i iz Starog grada i Velike džamije, javlja BBC.

"Nakon što su stotine njihovih boraca poginule posljednjih tjedana, preostali borci ISIS-a neće moći pružati otpor još dugo u Raki, budući da im nestaje vojne opreme i osnovnih namirnica", navodi direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdul Rahman. "Bez hrane i medicinske opreme, militanti nisu u stanju liječiti vlastite ranjenike te su se povukli u centar grada koji drže za najsigurniji dio grada", dodaje Rahman, ali napominje da će borbe za preostalih 10% grada biti teške, jer su džihadisti intenzivno minirali područje koje je još pod njihovom kontrolom.

U isto vrijeme, civili koji su još uvijek pod kontrolom ISIS-a u velikoj su opasnosti. Kako tvrdi koalicija, džihadisti civile drže kao ljudski štit. Nakon što su deseci tisuća civila pobjegli iz grada, procjene preostalog broja kreću se od manje od 10 do 25 tisuća. Pretpostavlja se da su polovica od tog broja djeca. 

Prošlog mjeseca ubijeno više izbačeno najviše bombi i ubijeno najviše civila dosad 

No i sama koalicija kritizirana je zbog velikog broja civilnih žrtava u njihovim zračnim udarima. Prema izvještaju britanske organizacije koja evidentira civilne žrtve u vojnim operacijama protiv ISIS-a, Airwars, u zračnim udarima samo u kolovozu ubijeno je između 433 i 643 civila, dvostruko više nego u srpnju. Jedna bomba, granata ili projektil pala je u prosjeku svakih osam minuta na Raku prošlog mjeseca - ukupno 5.775 komada.

O intenzitetu bombardiranja možda najbolje svjedoči podatak da je koalicija u tih mjesec dana izbacila deset puta više komada streljiva na Raku nego što su američke zračne snage u cijelom Afganistanu. U biti, u kolovozu je bačeno više bombi nego u ijednom drugom mjesecu u tri godine vojnih operacija protiv ISIS-a.

"Ono što vidimo sada je razarajuća koalicijska baražna vatra na grad. Više je streljiva ispaljeno na Raku u kolovozu nego što je čak i u vrijeme najtežih borbi u zapadnom Mosulu. A učinak na civile zarobljene u gradu bio je jednako devastirajući", rekao je Chris Woods, direktor Airwarsa, za Al Jazeeru. Od početka bitke za Raku ubijeno je, prema podacima Airwarsa oko tisuću civila. Zvuči nevjerojatno, ali koalicija je dosad priznala samo četiri civilne žrtve, kako navodi Woods. Koalicija pak tvrdi da slijedi striktna i specifična pravila ciljanja pri zračnim udarima te inzistira da joj je "izbjegavanje civilnih žrtava najviši prioritet."

"Željezna klopka za civile" preostale u Raki

Pitanje je, doduše, do koje mjere je uopće moguće izbjeći civlne žrtve u urbanoj borbi s beskompromisnim neprijateljem poput ISIS-a. Čini se da tehnički kapaciteti modernog naoružanja tu dolaze do svoje granice. "Koalicija voli tvrditi da je ovo najpreciznije ratovanje u povijesti. Preciznost vam govori gdje bomba ide, ne što se dogodi kada bomba udari. Tako da kada koalicija baca ove bombe na gusto naseljena područja, to ima devastirajući učinak", upozorava Woods.

Razmjeri razaranja Rake mogu se vidjeti na snimkama i medijskih reportažama koje dopiru iz grada. Reporter BBC-a Quentin Sommerville opisao je Raku kao "željeznu klopku za civile" i "apsolutni pakao iz kojeg nemaju gotovo nikakvog izlaza". Barem dok bitka ne završi - ako dočekaju njen kraj živi.

Sirijski aktivisti također tvrde da je koalicijsko bombardiranje sravnilo sa zemljom nebrojene domove, uništilo džamije i bolnice te zbrisalo čitave četvrti u Raki. Više od 75% grada je uništena, a više od 190.000 njegovih stanovnika je raseljeno, tvrde aktivisti i humanitarne udruge. Kao i u slučaju Mosula i drugih gradova, kada ISIS i bude poražen, ostaje kritično pitanje: kada i kako će se grad obnoviti - i pod čijom kontrolom - a istraumatizirani stanovnici vratiti u normalni život.

Pročitajte više