Bitno da ima igara, kruha nam ne treba: Svjetsko rukometno prvenstvo zasjenilo krizu

REDOVITO mjesečno istraživanje CRO-Demoskop, kojeg provodi agencija Promocija plus, pokazalo je kako je Hrvatima u siječnju najvažnije bilo Svjetsko rukometno prvenstvo koje je uspjelo zasjeniti i događaje poput plinske te gospodarske krize.

Za 28,3 posto Hrvata je tako Svjetsko rukometno prvenstvo, na kojem je Hrvatska osvojila srebrnu medalju, najvažnija tema mjeseca. Za plinsku krizu kao događaj mjeseca se opredijelilo 23,2 posto Hrvata, a za gospodarsku krizu 20 posto građana. Zdravstvena reforma, zabrana rada nedjeljom, pravosudne afere, antisemitistički ispadi i uspjeh hrvatskih skijaša u Svjetskom kupu, Hrvatima su gotovo nebitni.

Tko još simpatizira političare?

U ovomjesečnom istraživanju, provedenom 2. i 3. veljače, potvrđen je nastavak trenda stranačke bipolarizacije u našoj zemlji. Sada već peti mjesec zaredom SDP je prema izboru hrvatskih građana vodeća stranka u zemlji (28,3 posto), ispred HDZ-a (25 posto), ali obje stranke bilježe pad podrške (nastavak trenda započetog prije četiri mjeseca). Na trećem se mjestu već tradicionalno nalazi HNS (5,6 posto).

Predsjednik Stjepan Mesić i ovog je mjeseca na vrhu ljestvice pozitivnih političara (21,1 posto). Čelnici vodećih stranaka u zemlji našim su građanima najnegativniji političari i ovaj mjesec. Premijera Ivu Sanadera u ovomjesečnom istraživanju negativnim doživljava 31,3 posto ispitanika, a iza njega je Zoran Milanović (10,8 posto ispitanika). Svi su političari negativni za 9,1 posto ispitanika.

42,5 posto građana za rad nedjeljom, ali uz poštenu plaću

6,9 posto Hrvata smatra da bi trgovine trebale raditi nedjeljom u uvjetima aktualne velike krize, dok je 42,5 posto ispitanika navelo kako jesu za rad nedjeljom, ali uz uvjet da se rad pošteno plati, uz kontrolu inspekcija. S druge strane 44 posto ispitanika podržava neradnu nedjelju.

Vlada radi za dvojku

Rad koalicijske Vlade građani su ocijenili prosječnom ocjenom 2,45. Politika Vlade u ovomjesečnom ispitivanju bilježi potpunu podršku 26,3 posto Hrvata, dok se 57,2 posto ispitanika izjasnilo protiv politike Vlade Ive Sanadera. U ovom mjesecu je blago porasla podrška građana ulasku Hrvatske u EU te ona sad iznosi 51,8 posto.

Vidoševića za predsjednika

Sve je veći udio građana koji ne znaju koga bi izabrali za novog predsjednika (preko 18 posto). Među onima koji su svog favorita već odabrali, najčešći je izbor Nadan Vidošević (10,4 posto). Zadnja tri mjeseca se Radimir Čačić, stranački čelnik HNS-a, nalazi na drugom mjestu sa 10,1 posto podrške.

Na trećem mjestu nalazi se Ivo Josipović, SDP-ov kandidat koji je osvojio 9,3 posto podrške građana. Slijede dvije žene - Đurđa Adlešič i Vesna Pusić sa po 6,6 posto podrške, dok se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa 6,4 posto podrške nalazi na šestom mjestu.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više