Biuk i družina optuženi: Prodavali oružje zbog neimaštine

Ilustracija: MUP

VEDRAN BIUK, već više puta osuđivan zbog droge, optužen je zajedno sa još dvojicom za prodaju oružja i eksploziva. Uhićeni su nakon akcije prikrivenog istražitelja, koji je koncem studenog prošle godine drugooptuženom Marku Stojkiću "iskeširao" 2.700 eura za Škorpion sa prigušivačem, automatsku pušku sa municijom, više bombi i pištolja. 

Biuk naslutio nevolju

Zanimljivo je možda da je Biuk naslutio nevolje te upozorio Stojkića da mu se javio prikriveni istražitelj. Nakon prve prodaje dogovorene u restoranu u Dugopolju, ponovno su se našli nakon 15 dana. Tada je Stojkić uhićen, ali ne prije no što je od trećeoptuženog Marina Filipovića dobavio bombe i eksploziv.

Kod Filipovića u Brelima nađen je pravi arsenal, pregršt streljiva najrazličitijeg kalibra, topnički projektili, puška Thompson. On, pak, tvrdi da se nije bavio prodajom oružja, već skupljanjem i da sa Stojkićem nije imao nikakav dogovor.

Uvjetni otpust

Biuk je, pak, kazao kako je odlučio pozabaviti se prodajom oružja zbog neimaštine. Prima socijalnu pomoć od 800 kuna, a upravo je to bio jedan od odlučnih razloga da Državno odvjetništvo zatraži najprije pritvor, a potom i produljenje mjere opreza. Strahuju da bi Biuk mogao ponoviti djelo jer nekih stalnih izvora prihoda nema.

Biuk je inače uhićen na uvjetnom otpustu sa služenja zatvorske kazne. Sud je zaključio da ne mogu ništa poduzeti po tom pitanju jer je u ovom postupku Biuk tek optužen, a za išta konkretno trebao bi biti pravomoćno osuđen.

Pročitajte više