Zbog lažnih putnih naloga nepravomoćno osuđena bivša državna odvjetnica u Pazinu

Foto: 123rf

BIVŠA državna odvjetnica u Pazinu Davorka Smoković danas je na Županijskome sudu u Rijeci proglašena krivom jer je izdavala neopravdane putne naloge te je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu bezuvjetnu kaznu zatvora od devet mjeseci, a u državni proračun mora uplatiti nezakonito pribavljene 56.333 kune.

Davorka Smoković optužena je za zloporabu položaja i ovlasti te za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, a na početku suđenja očitovala se da se ne smatra krivom. Sud joj je za prvo kazneno djelo odredio sedam mjeseci zatvora, a za drugo šest mjeseci, što je spojeno u jedinstvenu bezuvjetnu kaznu zatvora od devet mjeseci. Izrečena joj je i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti pet godina.

Vozila službeni a obračun napravljen kao da je koristila privatni automobil

Sudac Saša Cvijetić rekao je u presudi da je Davorka Smoković od 2006. do 2009. izdala 260 putnih naloga na svoje ime, a obračun je bio napravljen kao da se koristila privatnim automobilom iako se koristila službenim. Ukupno je u inkriminiranom razdoblju isplaćeno 68.000 kuna, a dio koji Smoković mora vratiti, prema presudi, neosnovano je isplaćen.

Cvijetić je rekao kako je sud ocijenio da si je kao državna odvjetnica s namjerom isplaćivala dvije kune po prijeđenom kilometru iako je bila riječ o službenom vozilu. Dodao je da su to potvrdile i dvije svjedokinje te kako sud smatra da je to bilo jasno svima, pa i njoj. Cvijetić je obrazložio da je Davorka Smoković neosuđivana i da su uvažene i osobne prilike, ali, dodao je, ona je bila državna odvjetnica koja je bila dužna štititi pravni poredak i zakonitost te joj je zato izrečena bezuvjetna kazna zatvora.

Tužitelji iz Uskoka tijekom suđenja mijenjali su optužnicu, tvrdili da je putovanja bilo neobično mnogo, da na njih nije išla privatnim nego službenim automobilom te da je kao osoba na čelu Općinskoga državnog odvjetništva u Pazinu "svojim postupanjem narušila ugled državnog odvjetništva".

Obrana, pak, smatra kako "nema dokaza iz kojega bi bilo posve sigurno da je Davorka Smoković svjesno kršila zakon". Navodili su da je morala sama plaćati gorivo i da nije bila svjesna da je dobivala više novca te da je smatrala da će u konačnici 'biti na nuli' i da nije bilo namjere ni svijesti o počinjenju kaznenog djela. Optužena je rekla kako je nitko nije upozorio da čini nešto pogrešno i da je sve prepustila računovodstvu.

2011. optužena i proglašena krivom u slučaju "Ipsilon"

Davorka Smoković bila je optužena i 2011. proglašena je krivom među devet osoba kojima se na riječkome Županijskom sudu sudilo u slučaju "Ipsilon", u kojem je Dražen Golemović bio optužen da je uz pomoć pet policijskih službenika, carinskog službenika, pročelnika u Poreznoj upravi i nje kao bivše općinske državne odvjetnice u Pazinu dobivao službene podatke koji po zakonu nisu bili dostupni.

Davorka Smoković bila je optužena da je posredovala u Golemovićevu korist i da je za to primila nagradu te je osuđena na zatvorsku kaznu od devet mjeseci, a izrečena joj je i zabrana obavljanja djelatnosti pet godina. Vrhovni sud poništio je presudu, a u novome postupku na Županijskome sudu u Rijeci Smoković je u proljeće ove godine, uz obrazloženje o nedostatku dokaza, nepravomoćno oslobođena optužbe u tom slučaju.

 

Pročitajte više