Bivša savjetnica iz Bijele kuće svjedočila protiv Trumpa, on je nazvao drukericom

Foto: EPA

CASSIDY HUTCHINSON, bivša savjetnica šefa kabineta Bijele kuće za vrijeme Trumpove vladavine, svjedočila je pred odborom koji istražuje događaje koji su se zbili 6. siječnja tijekom napada Trumpove rulje na Kapitol. Rekla je da je američki predsjednik pokušao zgrabiti volan automobila u kojem se vozio te da je volan pokušao preuzeti od vozača, pripadnika tajne službe. Na taj način je, kaže, svoju povorku htio preusmjeriti na Kapitol. Trump sve to opovrgava, piše BBC

Vrlo rano u postupku odbor je utvrdio kako su Bijela kuća i sam predsjednik znali da 6. siječnja postoji vrlo stvarna prijetnja nasiljem te da ništa nisu poduzeli. Gospođa Hutchinson je posvjedočila da joj je Meadows rekao da misli kako da bi stvari "mogle postati stvarno jako loše". To joj je, kako navodi, rekao danima prije napada. 

Govorila je o tome kako su dužnosnici Bijele kuće upozoreni na mogućnost nasilja. Navela je kako je i Trump osobno znao da su napadači na Kapitol naoružani. "Nije me jebeno briga što imaju oružje. Nisu ovdje da me povrijede. Pustite moje ljude unutra. Odavde mogu marširati do Kapitola", rekla je Hutchinson citirajući Trumpove riječi. 

"Ja sam jebeni predsjednik. Odvezite me do Kapitola"

Neke od najzanimljivijih detalja saznala je iz druge ruke. Ispričala je odboru kako joj je jedan dužnosnik Bijele kuće rekao da je predsjednik inzistirao na odlasku do Kapitola nakon njegova skupa u Bijeloj kući. Kada je saznao da se povorka vraća u Bijelu kuću, pokušao je zgrabiti volan te se hrvao s agentom tajne službe.

"Ja sam jebeni predsjednik. odvezite me do Kapitola", vikao je Trump, a prenosi Hutchinson. Nakon njezina svjedočenja, izvor blizak tajnoj službi rekao je za CBS da su i agent i vozač koji su bili u automobilu s Trumpom bili voljni svjedočiti pod zakletvom da bivši predsjednik nije fizički napao nikoga i da nije pokušao uhvatiti volan.

Dok je svjedočila Cassidy Hutchinson, Trump je na svojoj društvenoj platformi pokušao potkopati njezine tvrdnje. Komentirao je na sličan način kako se inače obraća svojim kritičarima. Poručio je kako gotovo da ne poznaje gospođu Hutchinson, ali da je čuo negativne stvari o njoj. Kaže da je "lažljivica" i "drukerica".  

Pročitajte više