Bivša ukrajinska pilotkinja optužena da je planirala bombaški napad na parlament

Foto: YouTube

UKRAJINSKI državni odvjetnik optužio je bivšu vojnu pilotkinju Nadiju Savčenko, koja je nakon dvije godine u ruskome zatočeništvu postala zastupnica, da je pripremala napad na zgradu parlamenta, zbog čega je zatražio njezino uhićenje.

"Istraga raspolaže neoborivim dokazima da je Nadia Savčenko, ukrajinska zastupnica, osobno planirala (...) i dala naputke za organizaciju terorističkog napada ovdje, u ovoj dvorani", rekao je pred zastupnicima glavni državni odvjetnik Juri Lucenko.

Plan predviđa "uništiti granatama" vladinu ložu u parlamentu te onu rezerviranu za vodstvo, zatim za "rušenje kupole amfiteatra minobacačkom vatrom", rekao je Lucenko.

Nadalje, Savčenko je zamislila "da se preživjeli dokrajče vatrom iz strojnica", rekao je.

Zatražio je zastupnike da ukinu imunitet zastupnici Savčenko kako bi mogla biti uhićena i procesuirana.

Čelnica parlamentarne skupine bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, danas 36-godišnja Savčenko, jedna je od najkontroverznijih političara u Ukrajini.

Bila je osuđena na 22 godine zatvora u Rusiji pod optužbom da je ukrajinskoj vojsci dojavila podatke o položaju dvojice novinara ruske javne televizije koji su ubijeni minobacačkom vatrom u lipnju 2014. tijekom rata na istoku Ukrajine.

Godine 2016. bila je razmijenjena za dvojicu Rusa uhićenih u Ukrajini i po povratku u Kijev dočekana kao nacionalna junakinja. Savčenko je poslije zastupala sporna stajališta da je Kijev odgovoran za sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje.

Pročitajte više