Bivšeg egipatskog predsjednika Mubaraka će ispitati zbog korupcije

BIVŠI egipatski predsjednik Hosni Mubarak, za kojega se vjeruje da je još uvijek u svojoj rezidenciji u turističkom središtu Sharm el-Sheikh, sljedeći bi tjedan trebao biti doveden u Kairo kako bi ga istražitelji ispitali u vezi korupcije.

Tužbu protiv Mubaraka i drugih dužnosnika je podnio bivši član egipatskog parlamenta Mustafa Bakri. Državi tužitelj Abdel Maguid Mahmoud je u ponedjeljak naredio zamrzavanje računa Hosnija Mubaraka i njegove obitelji te zabranu izlaska iz države.

Bakri je svoje mjesto u parlamentu izgubio kada je podnio kaznenu prijavu protiv određenih dužnosnika te pokazao dokumente prema kojima se može zaključiti da Mubarakova obitelj ima tajne račune na kojima je više od 147 milijuna dolara.

"Prijavu sam ispunio u nedjelju navečer, a u ponedjeljak ujutro me nazvao državni tužitelj te me zamolio da dođem u ured", kazao je Bakri CNN-u. Tada je državni tužitelj pogledao dokumente i zamrznuo račune te zabranio putovanje Mubaraku i njegovoj obitelji. Mubarak je zbog masovnih prosvjeda dao ostavku 11. veljače.

Pročitajte više