Bivšem predsjedniku Kostarike pet godina zatvora zbog korupcije

BIVŠI predsjednik Kostarike, Rafael Calderon, osuđen je na pet godina zatvora zbog korupcije čime je potpuno uklonjena mogućnost da zatraži reizbor. Calderon, vođa oporbene Socijalno-kršćanske unije je bio predsjednik Kostarike od 1990. do 1994. godine, a na sljedećim predsjedničkim izborima u veljači 2010. godine se planirao ponovo kandidirati za predsjedničku funkciju. Tijekom cijelog suđenja Calderon je poricao krivnju.

Nakon 11-mjesečnog suđenja, sudac Alejandro Lopez McAdam je Calderona osudio na petogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevjere, ali je sudac odbio tužiteljev zahtjev da se Calderona odmah pritvori jer se očekuje njegova žalba na presudu.

Mito za kupnju medicinske opreme

Sud je donio presude i protiv još sedmero ljudi za uzimanje mita zbog kupnje medicinske opreme u vrijednosti od gotovo 40 milijuna dolara. Kostarikanski zdravstveni zavod je opremu kupio od finske tvrtke Instrumentarium Medko Medical.

Calderon i njegovi suosumnjičeni će, prema presudi, morati u državni proračun uplatiti 700 tisuća dolara u ime štete koju su nanijeli državi.

Tužitelj je tražio zatvorsku kaznu od 24 godine za bivšega predsjednika.

Pročitajte više