Bivši američki izaslanik za Afganistan dao veliki intervju, prozvao Bidena

Screenshot: CBS

SJEDINJENE Države nisu izvršile dovoljan pritisak na bivšeg afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija da pristane podijeliti vlast s talibanima, požalio se Zalmay Khalilzad, sad već bivši američki izaslanik za Afganistan, u velikom razgovoru koji je u nedjelju objavio kanal CBS.  

Govoreći prvi put nakon ostavke objavljene 18. listopada, Khalilzad je oštro branio sporazum o povlačenju američkih snaga koji je dogovorio s talibanima pod predsjedanjem Donalda Trumpa i izrazio neizravne rezerve o provedbi sporazuma pod sadašnjim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Sporazum je bio uvjetovan" i predviđa "pregovore" između pobunjenika i vlade Kabula kao i trajno primirje, objasnio je diplomat.

Nakon ulaska u Bijelu kuću, predsjednik Biden je donio "odluku o povlačenju na bazi rasporeda", ne vodeći računa o tim uvjetima, otkrio je. 

"Oni iznad mene su donijeli tu odluku", dodao je i izrazio žaljenje što su ga "neki" u Washingtonu učinili žrtvenim jarcem odgovornim za kaotični odlazak iz Afganistana i za islamističko preuzimanje vlasti.

"Uvijek nasljeđujemo ugovore, ili ih pristanete provesti ili kažete 'ne, želim ponovo pregovarati'", nastavio je.

Demokratska vlada drži da je, naslijedivši ugovor koji je dogovorila Trumpova ekipa, morala napustiti Afganistan jer su zapeli međuafganistanski pregovori o miru jer bi talibani nastavili napade na američke snage da su tamo ostale. 

Zalmay Khalilzad priznaje da se stvari nisu odvijale kako je želio, ali on većinu odgovornosti pripisuje afganistanskoj vladi bivšeg predsjednika Ašrafa Ganija i tvrdi da on nikada nije pristao na podjelu vlasti. 

"Bio im je draži status quo od političkog dogovora", objasnio je. 

Zalmay Khalilzad je dodao da je bijeg afganistanskog predsjednika 15. kolovoza ubrzao potpunu pobjedu talibana i poništio sporazum koji su dogovorile Sjedinjene Države za tranziciju i podjelu vlasti. 

"To je osnažilo najradikalnije talibane, vrlo utjecajne u novoj afganistanskoj vladi", izjavio je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više