Američki analitičar: Putin je sad u najvećem problemu. Rastu šanse za nuklearni napad

Foto: EPA

SVE veći problemi s kojima se suočava ruski predsjednik Vladimir Putin povećavaju vjerojatnost ruske uporabe taktičkog nuklearnog oružja, rekao je nekadašnji visoki američki dužnosnik. 

John Bolton, bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost i veleposlanik u Ujedinjenim narodima, rekao je za Sky News da je ruski predsjednik u "većim problemima nego u bilo kojem trenutku od početka invazije".

Govoreći o ruskoj aneksiji četiri regije Ukrajine nakon "referenduma" Bolton je rekao: "Očito je on (Putin) mislio da će to biti podizanje morala za Rusiju, da bi to pomoglo u postavljanju temelja za buduće granice s Ukrajinom. Ali činjenica je, barem prema Putinovom pogledu na svijet, da se borbe sada vode na 'ruskoj zemlji' i da ruska vojska ne stoji baš najbolje."

Dodao je kako sve to povećava Putinove probleme.

"Mislim da bez sumnje to povećava Putinove unutarnje poteškoće u redovnoj ruskoj politici i čini nešto vjerojatnijim da bi uporaba taktičkog nuklearnog oružja mogla biti moguća.

"Budući da je ugroženo 'rusko tlo', mislim da bi Putin to mogao vidjeti kao prijetnju režimu, što bi bila okolnost u kojoj raste vjerojatnost za upotrebu nuklearnog oružja", rekao je. 

Pročitajte više