Bivši australski vojnik uhićen i optužen za ubojstva civila u Afganistanu

Ilustracija: EPA

AUSTRALSKE vlasti priopćile su danas da su uhitile bivšeg vojnika zbog navodnih ubojstava afganistanskih civila. Bivši vojnik je optužen da je navedene zločine počinio dok je u sklopu vojne operacije, u kojoj su sudjelovale i australske vojne snage, boravio u Afganistanu. 

Australska savezna policija očekuje da će 41-godišnji muškarac biti optužen pred australskim sudom po jednoj točki za ratni zločin ubojstva, zbog čega bi mu prijetila doživotna zatvorska kazna. Ovo je prvi put da se aktivni ili bivši pripadnik australskih obrambenih snaga suočava s ovakvim optužbama, piše Reuters.

Više od 39.000 australskih vojnika služilo u Afganistanu

Četverogodišnja istraga otkrila je da su australske specijalne postrojbe navodno ubile 39 nenaoružanih zatvorenika i civila u Afganistanu, pri čemu su viši komandosi navodno tjerali mlađe vojnike da ubijaju bespomoćne zarobljenike kako bi ih pripremili za borbu.

Slijedeći preporuke iz izvješća, slučajevi 19 sadašnjih i bivših pripadnika australske vojske upućeni su posebnom istražitelju kako bi se utvrdilo ima li dovoljno dokaza za kazneni progon. Više od 39.000 australskih vojnika služilo je u Afganistanu, a 41 je poginuo.

Australija je bila dio međunarodnih snaga pod vodstvom NATO-a koje su obučavale afganistanske sigurnosne snage i borile se protiv talibana dva desetljeća nakon što su snage uz potporu Zapada zbacile s vlasti islamističke militante 2001. godine.

 

Pročitajte više