Bivši direktori France Telecoma pod istragom, zbog maltretiranja 19 radnika počinilo samoubojstvo

Foto: 123rf

NAKON dugotrajne istrage o nizu samoubojstava u Francuskom Telecomu, pariški državni odvjetnik pozvao je da se protiv nekadašnjeg direktora te francuske tvrtke i ostalih vodećih ljudi pokrene sudski postupak zbog maltretiranja radnika.

U razdoblju od 2008. do 2009. samoubojstvo je, nakon što je kompanija podijelila brojne otkaze, izvršilo 19 zaposlenika.

Sudski izvori tvrde da se tvrtka i nekadašnji direktor France Telecoma Didier Lombard sumnjiče da su sustavno provodili politiku uznemiravanja radnika kako bi ubrzali proces smanjenja broja radnih mjesta.

France Telecom od 2013. posluje kao Orange.

Godine 2006. Lombard je najavio plan o otpuštanju 22.000 radnika i premještaju dodatnih 14.000, kako bi France Telecom učinkovitije i uspješnije poslovao uoči privatizacije provedene dvije godine kasnije.

Po internim dokumentima koje prenose francuski mediji, Lombard je na sastanku uprave navodno rekao da će se otpuštanja realizirati "na ovaj ili onaj način, kroz prozor ili kroz vrata".

Stvaran broj zaposlenika koji su počinili samoubojstvo nije sasvim precizan ni poznat, no sumnja se da je u trogodišnjem razdoblju život oduzelo 60 radnika.

Sindikati iznose podatak po kojemu ih je 2008. i 2009. samoubojstvo počinilo 35.

Dužnosnici tvrde da je u dvije godine suicid počinilo 19 radnika, da ih se 12 pokušalo ubiti, a prijavljeno je i devet slučajeva depresije i srodnih bolesti koje se povezuju s otkaznima u francuskoj tvrtki.
 

Pročitajte više