Bivši direktori Segestice uhićeni zbog prevare teške šest milijuna kuna

POLICIJA u Sisku istražnom je sucu danas privela trojicu bivših direktora tvrtke Segestica d.o.o. u stečaju, kao i trojicu direktora tvrtki s područja Zagreba i Sesveta. Terete se za zlouporabu položaja i ovlasti, te zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju čime je Segestica oštećena za 5,9 milijuna kuna, a državni proračun za 843 tisuće kuna.

Kako javlja HRT, istražnom sucu privedeni su bivši generalni direktor Segestice Amir Ferizović, bivši izvršni direktor Petar Petrić i savjetnik Uprave Darko Borić, direktori tvrtki iz Zagreba Branko Polimac i Biljana Šeparović, te direktor tvrtke iz Sesveta Stjepan Horvat.

Odobravali fiktivne kredite i trpali novac u vlastite džepove

Ferizovića se tereti da je od kolovoza 2005. do kraja 2009. poslovnom karticom iz blagajne tvrtke podizao novac u stranim valutama (eurima, USD), a sve na ime putnih troškova i inozemnih dnevnica za putovanja. No, radi se o putovanjima na koja je odlazio privatno, a ne poslovno. Također je osumnjičen za sastavljanje fiktivnih putnih naloga, ali i da je naredio isplatu neosiguranog kredita tvrtki sa sjedištem u Sesvetama. Posuđeni novac nikad nije vraćen Segestici.

S vlasnikom jedne od tvrtki sa sjedištem u Zagrebu Ferizović je sklopio ugovor o obavljanju poslova savjetnika, te mu odobrio uporabu službenog vozila i mobitela, iako ovaj nikada stvarno nije obavljao poslove za koje je bio plaćen. Također se sumnjiči da je prema žiroračunu nepoznatog vlasnika u jednoj banci ovjerio i odobrio više fiktivnih računa za usluge istraživanja tržišta u inozemstvu, iako te usluge nikada nisu bile izvršene. Tim radnjama oštetio je sisačku Segesticu za 5.313.896 kuna.

Segestica državi dužna 100 milijuna kuna

Druga dva bivša direktora Segestice terete se da od listopada 2007. do kraja 2009. godine nisu obračunavali ni platili porez na dodanu vrijednost, čime je državni proračun oštećen za navedenih 843 tisuće kuna. Perić se tereti da je poslovnu karticu tvrtke koristio u privatne svrhe, kao i da je svojoj supruzi, vlasnici tvrtke u Zagrebu, odobrio kratkoročni kredit na pola milijuna kuna koji nije vraćen.

Trgovački sud u Sisku je 25. veljače ove godine pokrenuo stečajni postupak nad Segesticom zbog poreznog duga državi koji iznosi tek nešto manje od 100 milijuna kuna. Nakon pokretanja stečaja je bez posla ostalo stotinjak radnika. Imovina firme prodat će se na javnoj dražbi.

Pročitajte više