Bivši gradonačelnik Detroita vraćen u zatvor zbog laganja



BIVŠI gradonačelnik Detroita, Kwame Kilpatrick, koji je već odslužio zatvorsku kaznu zbog krivokletstva, završio je u zatvoru na minimalno godinu i pol, a maksimalno pet godina zbog nevoljkosti da kaže istinu o stanju svojih financija.

Iako je Kilpatrick nakon izlaska iz zatvora prošle godine tvrdio da je novi čovjek, koji se trudi zadobiti povjerenje obitelji i platiti milijun dolara odštete gradu, sudac David Groner nje zadovoljan načinom na koji bivši gradonačelnik ispunjava, odnosno ne ispunjava uvjete svoje uvjetne slobode. Kilpatrick nije dao pune podatke o svojim financijama, a prekršio je još neke uvjete.

Rehabilitacija je očigledno zakazala

Kilpatrick je molio suca Gronera da mu iskaže milost, ali nepokolebljivi sudac mirno je odgovorio "taj je brod davno izašao iz luke".

Goner je odlučio da će Kilpatrick u zatvoru morati provesti najmanje godinu i pol dana iako će mu se priznati 120 dana koje je već ranije proveo iza rešetaka. I dalje mora platiti milijun dolara kazne.

"Vaše uporno nastojanje da se prikažete kao žrtva, vaš nedostatak iskrenosti, poštenja i skromnosti... očigledno je da je rehabilitacija zakazala", rekao je Groner nakon što je Kilpatrick 15 minuta objašnjavao zašto bi mu se trebalo dopustiti da se vrati obitelji u Dallas.


Državna zatvorska služba predlagala je da se bivšeg gradonačelnika pošalje u zatvor na malo manje od godinu dana. Njegovi odvjetnici tvrde da bi slanje u zatvor onemogućilo plaćanje odštete, a tužiteljstvo bi Kilparticka u zatvoru htjelo vidjeti na dvije do pet godina.

Nestašni gradonačelnik

Kilpatrick je 2008. godine priznao da je ometao izvršavanje pravosudnih postupaka, nakon što su seksualno eksplicitne poruke između njega i jedne zaposlenica njegovog ureda pokazale da je lagao pod zakletvom. Dao je ostavku, proveo 99 dana u zatvoru, predao svoju dozvolu za bavljenje pravom, a naređeno mu je da plati milijun dolara odštete i kloni se politike na pet godina.

Iz zatvora je izašao u veljači 2009. godine, nakon čega je našao posao prodaje medicinskog softvera. Pokušava isplatiti svoju kaznu, ali tužiteljstvo tvrdi da 3.000 dolara koje plaća svaki mjesec nije dovoljno te da je skrio ostali novac. Sudac se složio, jer je postalo jasno da Kilpatrick nije prijavio 240.000 dolara pozajmnica koje je dobio od jednog poznatog biznismena.

Stručnjaci su bili sigurni da bi Kilpatrick mogao biti vraćen u zatvor, posebno zato što ga je sud ponovno uhvatio u laži. Malo tko je vjerovao da će sudac biti baš ovako okrutan.

Pročitajte više