Bivši gruzijski predsjednik i Putinov neprijatelj otrovan u zatvoru

Foto: EPA

PRAVNI tim bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija je objavio medicinsko izvješće u kojemu je navedeno kako je Sakašvili otrovan u pritvoru teškim metalima te mu prijeti smrt ako ne bude podvrgnut adekvatnom liječenju. 54-godišnji Sakašvili je prošle godine prebačen u bolnicu nakon 50-dnevnog štrajka glađu u znak prosvjeda protiv svog zatvaranja. 

Američki toksikolog David Smith je u medicinskom izvješću potvrdio da je "testiranje otkrilo prisutnost teških metala" u Sakašvilijevom tijelu i da su patološki simptomi koje pokazuje "posljedica trovanja teškim metalima". Smith je dodao kako se s visokom sigurnošću može reći da je Sakašvili bio izložen otrovnim agensima, uključujući živu i arsen, tek nakon što je završio u zatvoru.

Autori izvješća, koje je objavljeno 28. studenog, također tvrde da su Sakašviliju davani štetni lijekovi. Smith dodaje kako je bivši gruzijski predsjednik izložen povećanom riziku od smrti ako mu se ne pruži odgovarajuće liječenje koje mu je dosad bilo "uskraćeno ili nedostupno" u Gruziji, piše Moscow Times

Zatvoren nakon što se vratio iz Ukrajine

Međutim, gruzijske vlasti kontinuirano ponavljaju da je Sakašviliju pružena odgovarajuća medicinska njega. Druga neovisna liječnica, Mariam Jishkariani, koja je predvodila liječničko vijeće koje je pregledalo Saakašvilija, rekla je u ponedjeljak za AFP da su mu "dijagnosticirani oštećenje mozga i neurointoksikacija".

"On pati od niza ozbiljnih bolesti, zbog kojih prema gruzijskom zakonu više ne bi smio biti u zatvoru", dodala je Jishkariani. Tengiz Tsuladze, liječnik iz vijeća liječnika koje je osnovao gruzijski pravobranitelj za ljudska prava, rekao je da je Sakašvili izgubio više od 40 kilograma tijekom boravka u pritvoru.

"Gruzijski medicinski sustav očito je iscrpio sva raspoloživa sredstva za Sakašvilijevo liječenje", rekao je Tsuladze u nedjelju za neovisnu postaju Formula TV. Inače, Sakašvili je osnivač glavne gruzijske oporbene snage i obnašao je dužnost gruzijskog predsjednika od 2004. do 2013. godine. U odsutnosti je osuđen na šest godina zatvora zbog zlouporabe položaja. 

Sakašvili je zatvoren u listopadu 2021., nekoliko dana nakon što se tajno vratio iz egzila u Ukrajini. Tvrdio je kako je sudski proces protiv njega politički motiviran. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Vijeća Europe je u listopadu pozvala na "puštanje političkih zatvorenika koji se protive Putinu u Ruskoj Federaciji i drugim zemljama, uključujući Mihaila Sakašvilija".

Pročitajte više