Opet osuđen bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša koji je sada šef splitskog doma

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivan Škaričić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša, a danas ravnatelj splitskog doma za starije, opet je osuđen za zlouporabu položaja i ovlasti. Dobio je šest mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od godinu dana, javlja Dalmatinski portal

HDZ-ovac je na kraju prvog suđenja 2018. osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora s rokom kušnje od dvije godine, ali se sudsko vijeće odlučilo ovog puta za osnovni oblik kaznenog djela, a ne kvalificirani oblik iz optužnice Uskoka.

Gradu Omišu mora platiti 10.500 eura

Pred lokalne izbore 2009. i 2013., Škaričić je naručio dva istraživanja javnog mnijenja. Ugovori su sklopljeni s trgovačkim društvom koje uopće nije bilo registrirano za takve djelatnosti, a ankete nisu nikada bile protokolirane i arhivirane u Gradu Omišu.

Škaričić je naložio da se izvrši plaćanje obavljene usluge, a riječ je o iznosu od oko 80.000 kuna ili 10.500 eura. Presudom je Škaričić dužan platiti Gradu isti iznos u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, piše Dalmatinski portal.

Sutkinja: Škaričić je postupao izvan ovlasti

Sutkinja Višnja Strinić zaključila je da je bivši gradonačelnik postupao izvan ovlasti te da nije bio ovlašten za sklapanje posla s kojim nije bilo upoznato gradsko Poglavarstvo.

HDZ-ovac se branio da je istraživanja naručio radi ispitivanja komunalnih potreba građana Omiša i daljnjeg razvoja. Međutim, sudsko vijeće nije prihvatilo takvu obranu. 

"Osim što materijala nema u Gradu Omišu, i sama pitanja u anketnom materijalu upućuju na političku svrhu. Vijeće je zauzelo stav da su ankete naručene isključivo za potrebe okrivljenika uoči lokalnih izbora", rekla je sutkinja, piše Dalmatinski portal.

Škaričić se nije pojavio na objavi presude.

U Škaričićevom domu za vrijeme korone umrlo 18 štićenika, istraga obustavljena

Prije nekoliko dana je splitsko Općinsko državno odvjetništvo donijelo odluku o obustavi istrage protiv tri osobe, među kojima je i Škaričić. 

Obustavljena je istraga protiv ravnatelja Doma Ivana Škaričića, glavne medicinske sestre Zdravke Đapić-Kolak i liječnice Belite Šurjak, doznaje Hina od odvjetnika Vinka Ljubičića. Podsjetimo, na čelu tog doma bio je HDZ-ovac Ivan Škaričić, kojeg je njegova stranka na to radno mjesto postavila nakon što je izgubio izbore u Omišu, gdje je bio gradonačelnik. 

Općinsko je državno odvjetništvo istragu otvorilo u studenom 2022., kada su ih osumnjičili za propuste zbog kojih je koronavirus prodro u Dom u kojem je od komplikacija 18 korisnika umrlo, dok je 15 djelatnika bilo zaraženo, baš kao i 59 korisnika.

Obustavljena istraga

Osnovano se sumnjalo da su postupili protivno Pravilniku o mjerama za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija te uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za sprječavanje epidemije bolesti covid-19. No, istraga je obustavljena.

"Nakon što je saslušan čitav niz svjedoka, potom provedeno vještačenje, a zatim i dopuna vještačenja po našem prijedlogu, vještaci su utvrdili da zaista nije bilo nikakvih propusta u postupanju i izvršenju svih obveza koje je nalagao glavni i županijski stožer u domu.

Pokazalo se da su oni u domu puno više i savjesnije radili znatno prije nego što je stožer propisivao pojedine nužne radnje", izjavio je za Hinu odvjetnik Ljubičić.

Pročitajte više