Bivši Kerumov zamjenik osuđen na 14 mjeseci zatvora. Lažirao da je ratni invalid

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

SUTKINJA splitskog Općinskog suda Boni Gamulin Frleta je nepravomoćno osudila bivšeg Kerumovog zamjenika i aktualnog predsjednika Uprave Županijskih cesta Juru Šundova na 14 mjeseci zatvora. Šundovu se sudilo za kazneno djelo prevare koje je počinjeno prije 15 godina, piše Dalmatinski portal

Šundov je krajem 2005. godine zatražio da mu se prizna status hrvatskog ratnog vojnog invalida te je Komisiji predao 16 liječničkih nalaza kako bi dokazao da se liječi od PTSP-a. Tada nitko nije posumnjao da su navedeni nalazi lažni i Šundovu je 2007. priznat 30-postotni invaliditet.

Na temelju tog statusa do 2016. su mu isplaćene 22.644 kune invalidnine, a ostvario je i dodatne 248.120,73 kune poreznih olakšica. Štetu u državnom proračunu od 270.764,73 kune ili 35.936,65 eura mora podmiriti u roku od šest mjeseci od pravomoćnosti presude, a dužan je i platiti 2000 eura troškova postupka. 

"Hrvatski branitelj bi trebao biti moralna vertikala"

U obrazloženju presude sutkinja je navela kako je utvrđeno da su specijalistički nalazi krivotvoreni i neistiniti. Dodala je da su liječnici, čija su se imena nalazila na nalazima, posvjedočili kako Šundova nisu pregledali ni napisali te nalaze. Inače, predlošci nalaza i imitacije pečata nađeni su još tijekom kriminalističkog istraživanja 2007. godine. 

"Te nalaze je nabavio kako bi lažno prikazao da se kontinuirano liječi. Doveo je nadležna tijela u zabludu i ostvario znatnu imovinsku korist. Djelo je počinio s izravnom namjerom. Vještakinja je utvrdila da nije bilo redukcije ubrojivosti u doba počinjenja djela", poručila je sutkinja Gamulin Frleta. 

Sutkinja je Šundovu kao olakotnu okolnost priznala neosuđivanost, dok je njegov ratni put procijenila kao otegotnu okolnost. "Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata, koji je bio spreman položiti svoj život za obranu domovine, trebao bi biti moralna vertikala za ostale i podizati standard života u mirnodopsko vrijeme. S ovim vrijeđa dostojanstvo i ugled svakog branitelja i invalida Domovinskog rata", objasnila je.

Nije se pojavio na izricanju presude

Dodatno, Šundovu je kao otegotna okolnost uzeta i njegova nekritičnost prema vlastitim postupcima. "Sud smatra da je samo bezuvjetna kazna zatvora odgovarajuća sankcija kojom će se postići generalna i posebna prevencija te izraziti društvena osuda", naglasila je. 

Iako se Šundov nije pojavio na izricanju presude, za Dalmatinski je ipak potvrdio da je upoznat s odlukom. "To je čudovišno i monstruozno. Takva uvreda. Svakako ćemo se žaliti", najavio je. Šundov se tijekom istrage branio šutnjom, dok je na raspravi govorio o svom ratnom putu. 

Pročitajte više