Bivši makedonski ministar obrane osuđen na 3 i pol godine zatvora

LJUBEN PAUNOVSKI, nekadašnji ministar obrane u vladi makedonskog premijera Ljupča Georgijevskog, osuđen je na tri i pol godine zatvora zbog pronevjere oko milijuna i pol eura namijenjenih nabavci hrane i gradnji stanova za pripadnike makedonske vojske.

Danas objavljena presuda prva je kojom je jedan visoki dužnosnik Makedonije osuđen zbog umiješanosti u organizirani kriminal.

Kako prenose makedonski mediji, Paunovski je u ponovljenom postupku osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja. S mjesta ministra obrane smijenjen je krajem 2000. godine, neposredno prije oružanog konflikta u toj zemlji koji je izbio između makedonske vlasti i albanskih pobunjenika.

Ministar je novac namijenjen nabavci hrane i izgradnji stanova prebacio na račun privatne tvrtke svog tasta. Novac nikada nije bio upotrijebljen za ono za što je bio namijenjen.

Prije godinu dana sud u Skopju Paunovskog i njegovog tasta je osudio svakog na 5 i pol godina zatvora, ali je na Prizivnom sudu usvojena žalba njihovih odvjetnika te je suđenje vraćeno na početak.

Po okončanju drugog postupka Sud je bivšem ministru i njegovom tastu dosudio dvije godine kraću kaznu zatvora, odnosno svaki od njih dobio je po tri i pol godine. Rođak ministrovog tasta koji je također sudjelovao u nezakonitom prebacivanju novca osuđen je na dvije i pol godine zatvora.

Državni tajnik koji je po nalogu njemu tada nadređenog Paunovskog potpisao nalog za izvršenje transfera novca osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Odvjetnici Paunovskog nakon objave presude ustvrdili su kako je odluka o kazni za njihovog branjenika donijeta pod utjecajem politike, te su najavili podnošenje žalbe na prvostupanjsku presudu.

I. K.

Pročitajte više