Bivši novinar u Rusiji optužen za izdaju, prijeti mu 20 godina zatvora

Foto: EPA

RUSKE vlasti su za izdaju optužile bivšeg novinara specijaliziranog za vojna pitanja Ivana Safronova, izjavio je njegov odvjetnik.

Pripadnici snaga sigurnosti prošlog su tjedna uhitili Safronova koji se novinarstvom prestao baviti u svibnju postavši tada savjetnik Ruske svemirske agencije (ROSKOSMOS). Uhićen je pod sumnjom da je Češkoj odavao vojne tajne.

Safronov se sada suočava s mogućom kaznom od 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim po optužbama čiju utemeljenost niječe.

Ruska je policija u ponedjeljak privela desetak novinara koji su se okupili ispred zatvora u Moskvi kako bi ondje iskazali potporu Safronovu u slučaju za koji smatraju da se vodi pod neprihvatljivom krinkom tajnosti.

Poznate su tek rijetke potankosti o cijelom slučaju, a izgledno je i kako će se suđenje održati iza zatvorenih vrata.

"Naravno da je cijeli slučaj iskonstruiran. To je zastrašivanje"

Odvjetnik Ivan Pavlov kazao je prošlog tjedna kako je njegov branjenik optužen za odavanje informacija o ruskim isporukama oružja na Bliski istok i u Afriku.

Pavlov je citirao istražitelje koji tvrde kako su te informacije kasnije dostavljene i SAD-u.

"Naravno da je cijeli slučaj iskonstruiran. To je zastrašivanje", kazala je Arina Brodina, novinarka koju je policija privela u ponedjeljak.

Do sada je 55 tisuća ljudi potpisalo peticiju kojom se od vlasti traži da s cijelog slučaja skinu oznaku tajnosti te objave za što se točno Safronova optužuje kao i ključne dokaze kojima raspolažu.

Sergej Nariškin, čelnik ruske Vanjske obavještajne službe, sugerirao je kako ne bi trebalo raditi pritiske na istražitelje.

Safronov je kao novinar u listovima Kommersant i Vedomosti bio akreditiran u Kremlju i pratio je događaje u kojima je sudjelovao predsjednik Vladimir Putin. 

Drugi novinari koji su s njim surađivali reagirali su neuobičajeno za ovakve prilike i postavili su video u kojemu su stali u obranu Safronova.

"Vanja (Safronov) je istinski domoljub kakvih je malo, a takve osobe nisu špijuni", kazala je Kira Latukina, novinarka koja radi za novine pod kontrolom ruske vlade.

Pročitajte više