Bivši poljski ministar uhićen u predsjedničkoj palači, sad štrajka glađu: "Osveta"

Foto: Profimedia

Bivši poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski, osuđen i pritvoren jučer zbog optužbe o zloupotrebi moći na toj poziciji, započeo je štrajk glađu, priopćio je danas. „Objavljujem da svoju presudu smatram činom političke osvete”, stoji u priopćenju tog političara s liste konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) koje je na konferenciji za medije ispred ureda premijera pročitao njegov bivši zamjenik Blazej Pobozy. 

„Kao politički zatvorenik započeo sam štrajk glađu od prvog dana zatvora”, poručio je. Policija je jučer ušla u poljsku predsjedničku palaču, izvršavajući naredbu suda da se pritvore bivši ministar i njegov zamjenik, što je nova eskalacija sukoba između nove vlade i čelnika države Andrzeja Dude.

Korupcijski slučaj

Dvojac je tamo bio na ceremoniji imenovanja predsjednikovih savjetnika. Optuženi su u korupcijskom slučaju vezanom za prenamjenu poljoprivredne u građevinsko zemljište, pišu poljski mediji. Premijer Donald Tusk je nakon izborne pobjede u listopadu najavio da će poništiti politike PiS-a, često optuživanog za potkopavanje demokracije tijekom osam godina duge vladavine. 

Pritvaranje dvojice zastupnika, Kaminskog i njegovog bivšeg zamjenika Macieja Wasika, posljednji je u nizu udaraca u vjerojatno vrlo dugom periodu kohabitacije dviju grana vlasti koje slijedi. Stotine prosvjednika u utorak se okupilo ispred predsjedničke palače, a potom i ispred policijske stanice gdje su Kaminski i Wasik pritvoreni.

Pročitajte više